Data actualizării:
Data publicării:

Substanța din ambalaje și sticlele de plastic care ne poate îmbolnăvi, interzisă de UE. "Efecte nocive potenţiale asupra sistemului imunitar"

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat propunerea Comisiei Europene pentru a proteja sănătatea cetățenilor.

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat miercuri o propunere a Comisiei Europene de a interzice bisfenolul A (BPA) în materialele care vin în contact cu produsele alimentare (MCA). Decizia a fost luată pe baza celor mai recente dovezi științifice, pentru a proteja sănătatea cetățenilor și a asigura cele mai înalte standarde de siguranță alimentară, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei, scrie Agerpres.

Aceasta implică faptul că, după o perioadă de eliminare treptată, utilizarea BPA în aceste produse va fi interzisă în UE. Hotărârea se bazează pe o evaluare științifică realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că BPA a avut "efecte nocive potenţiale asupra sistemului imunitar".

Interdicția se va aplica în principal ambalajelor, cum ar fi materialul de acoperire folosit la cutiile metalice. De asemenea, utilizarea BPA va fi interzisă în articole de consum, precum sticlele din plastic reutilizabile pentru băuturi, răcitoarele de apă și alte articole de bucătărie.

Propunerea a fost formulată în urma unei consultări publice și a unor ample discuții cu toate statele membre și va fi adoptată oficial după o perioadă de control de către Parlamentul European și Consiliu, urmând să intre în vigoare la sfârșitul anului 2024.

În cazurile în care nu există alternative sigure, vor fi aplicate excepții limitate și perioade de tranziție, cu condiția ca acestea să nu prezinte un risc pentru consumatori. Acest lucru va permite industriei să se adapteze și să evite posibilele perturbări ale lanțului alimentar.

Ce este bisfenolul A (BPA) 

Bisfenolul A (BPA) este un compus organic folosit pe scară largă în producția de plastic și rășini. Este utilizat în special pentru fabricarea policarbonatului, un tip de plastic transparent și dur, și a rășinilor epoxidice.

Policarbonatul este folosit în producția de sticle de apă reutilizabile, recipiente pentru alimente, echipamente medicale, CD-uri, DVD-uri și ochelari de protecție.
  
Rășinile epoxidice sunt utilizate pentru acoperirea interiorului cutiilor de conserve și a altor ambalaje alimentare pentru a preveni contactul alimentelor cu metalul, ceea ce poate preveni coroziunea și contaminarea alimentelor.

BPA conferă plasticelor duritate și rezistență la căldură, fiind ideal pentru produse care necesită durabilitate și stabilitate termică.

Totuși, utilizarea BPA a devenit controversată din cauza îngrijorărilor legate de efectele sale asupra sănătății. BPA este un disruptor endocrin, ceea ce înseamnă că poate interfera cu sistemul hormonal al organismului. Studiile sugerează că expunerea la BPA poate avea efecte negative asupra dezvoltării cerebrale și comportamentale, a sistemului reproductiv și poate crește riscul anumitor boli, cum ar fi cancerul de sân și cancerul de prostată.

 
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel