Data publicării:
Submersibil dispărut. Contraamiralul de flotilă Constantin Ciorobea a emis o ipoteză tragică
Dr. Constantin Ciorobea, contraamiral de flotilă, a vorbit despre submersibilul dispărut în apropierea epavei Titanicului.
Contraamiralul de flotilă Dr. Constantin Ciorobea a avut o intervenție la Antena 3 CNN, în care a emis mai multe ipoteze privind soarta submersibilului Titan și a spus de ce șansele ca pasagerii acestuia să mai poată fi găsiți în viață sunt extrem de mici.
„La acea adâncime avem pe un centimetru pătrat al submersibilului Titan, două tone de presiune exercitată. Vorbim de o presiune imensă. În acest condiții, chiar dacă va fi identificat, el trebuie ridicat la suprafață. Nu se poate face transnfer de persoane la acea adâncime. De altfel, construcția lui, așa cum a fost gândit, nu permite să fie transferați oamenii. Practic, aceștia sunt închiși în submersibil în momentul în care acesta pleacă în misiune.
Ar mai fi de punctat un aspect. Misiunea în sine este calculată pentru 8 ore. La toate aceste condiții de temperatură, presiune, condițiile de viață sunt doar pentru 8 ore. Vorbesc de apă, hrană și alte necesități. Apare și acest aspect în plus față de cele știute“, a precizat contraamiralul de flotilă.
Submersibilul Titan a dispărut duminică seară în nordul Oceanului Atlantic, în zona în care Titanicul s-a scufundat acum mai bine de 110 ani. Acesta s-a desprins de remorcherul Polar Prince care se află pe apă la aproximativ 700 de metri de locul epavei Titanicului în momentul în care submersibilul a dispărut.
Constantin Ciorobea, ipoteză tragică
În plus, contraamiralul a vorbit și despre o ipoteză tragică, în care submersibilul ar fi reușit să ajungă la suprafața oceanului, dar pasagerii nu pot ieși din acesta.
„De asemenea, o altă ipoteză, chiar tragică aș putea spune, ar fi că pilotul ar fi reușit să arunce balastul și submersibilul să iasă la suprafață. El nu a fost detectat în toată această perioadă, iar oamenii, practic, să fie la suprafața mării, dar să nu aibă acces la aer, fiind închiși în acest submersibil.
Sunt multe aspecte de luat în calcul, iar misiunea de salvare este cu atât mai complicată.
Un alt aspect important este că acolo e un întuneric total. Nu există lumină decât de la sursele pe care le au aceste dispozitive autonome de căutare. Căutarea va fi foarte grea. De pildă, Titanicul s-a rupt în două când s-a scufundat. Principalele bucăți, prova și pupa, se află la 2 kilometri una de alta, iar între aceste două corpuri uriașe de navă sunt tot felul de alte resturi. În acea zonă, pe fundul oceanului, trebuie să găsim un submersibil de 6-7 metri care și el ar putea fi cufundat în nisip. Căutarea este foarte grea, în condițiile în care aceste dispozitive de căutare pot vedea cu luminile de care dispun la maxim 10 metri“, a mai precizat Constantin Ciorobea.
Și ofițerul de marină Adrian Mihălcioiu, președintele Sindicatului Liber al Navigatorilor din România (SLN), a prezentat mai multe ipoteze privitoare la soarta submersibilului Titan.
CITEȘTE ȘI - Submersibil dispărut. Mesaj emoționant al sorei unuia dintre pasagerii ambarcațiunii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News