Data publicării:
Subiecte Bacalaureat 2023. Ce a picat la Limba și literatură română
Sesiunea scrisă de anul acesta a examenului de Bacalaureat a început luni, 26 iunie, cu proba la Limba și literatură română.
Proba scrisă la Limba și literatura română de la Bacalaureat 2023 a început luni, 26 iunie, la ora 9:00. Absolvenții de liceu au putut intra în sălile de clasă între 7:30 și cel târziu ora 8:30, pe baza unui act de identitate cu fotografie. Proba de examen durează 3 ore.
Ce subiecte au picat?
Profilul real, tehnologic și filiera vocațională
La subiectul I, pentru profilul real, tehnologic și filiera vocaționala, absolvenții de liceu au avut un text la prima vedere din „Ion Creangă. Viața și opera” de George Călinescu.
La punctul B, un text argumentativ despre „dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați”.
La subiectul 2, elevii au primit o poezie de Alexandru Vlahuță, cerința fiind să o comenteze, în minimum 50 de cuvinte, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.
La subiectul 3 a picat un eseu despre „Particularităţile unei opere care aparţine lui Liviu Rebreanu”.
Profilul uman
La subiectul 3, candidaţii de la profilul Uman au avut de scris o caracterizare a unui personaj dintr-o text la alegere aparţinând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.
Peste 130.000 de absolvenţi de liceu susțin această probă
Peste 130.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie - iulie, care începe luni cu proba la Limba şi literatura română.
"Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungire (cel mult două ore) candidaţii cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile judeţene, conform Procedurii de asigurare a condiţiilor privind egalizarea şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere, deficienţe de auz şi tulburări de neurodezvoltare", se explică în comunicat.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.
Este interzisă introducerea în sălile de examen de ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, precum şi a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare - stick-uri de memorie, telefoane, tablete). Este interzis, totodată, accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări.
În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
"Candidaţii surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat", a transmis ministerul.
Rezultatele iniţiale vor fi afişate în data de 3 iulie, până la ora 12,00, în centrele de examen şi online http://www.bacalaureat.edu.ro/, contestaţiile putând fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12,00 - 18,00, inclusiv prin mijloace electronice.
Candidaţii care contestă rezultatul iniţial al evaluării trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială prin creştere sau descreştere.
Afişarea rezultatelor finale este programată în data de 7 iulie, în centrele de examen şi online.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News