SUA vor să publice date privind transferurile de arme chineze către Rusia, destinate frontului ucrainean
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Administraţia americană ar putea publica date obţinute de la serviciile de informaţii cu privire la transferul de arme din China în Rusia menite să sprijine ofensiva Moscovei în Ucraina, a relatat joi The Wall Street Journal, citat de EFE. 

Discuţiile în cadrul administraţiei preşedintelui american Joe Biden cu privire la o astfel de divulgare se produc înaintea reuniunii pe care o va avea vineri Consiliul de Securitate al ONU, la împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, a scris cotidianul american, care citează surse oficiale americane pe care nu le identifică.

Demersul coincide şi cu o serie de apeluri adresate Chinei, coordonate de aliaţii NATO, care au culminat cu un avertisment oficial transmis la sfârşitul săptămânii trecute la Conferinţa de Securitate de la Munchen lui Wang Yi, principalul responsabil de politică externă al Chinei. Scrisoarea i-a fost înmânată lui Wang de mai mulţi oficiali occidentali, între ei numărându-se secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul de externe britanic James Cleverly.

În plus, Blinken şi Wang au avut o întâlnire pe marginea Conferinţei de Securitate de la Munchen care s-a încheiat fără o apropiere de poziţii în chestiuni-cheie şi s-a desfăşurat într-un climat tensionat, în contextul doborârii recente a unui presupus balon spion al Chinei deasupra teritoriului american, notează The Wall Street Journal.

Wang a avut o întrevedere miercuri la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin, care a subliniat că cooperarea pe scena internaţională dintre Republica Populară Chineză şi Federaţia Rusă (...) are o mare importanţă pentru stabilizarea situaţiei internaţionale.

În ultimele săptămâni, ţările occidentale au aflat că Beijingul ar putea pune capăt restricţiei autoimpuse cu privire la furnizarea de arme Rusiei, potrivit unor funcţionari americani şi europeni, cu toate că se pare că Beijingul nu a luat încă o decizie finală în această chestiune, a adăugat The Wall Street Journal.

China a fost până acum prudentă şi şi-a limitat sprijinul pentru Rusia la asistenţă financiară şi la achiziţii de ţiţei, au declarat funcţionarii citaţi, însă se pare că acum această atitudine se schimbă, potrivit ultimelor evaluări ale serviciilor de informaţii.

Până acum, a existat o oarecare ambiguitate cu privire la ajutorul practic pe care China l-ar putea acorda Rusiei, a relatat ziarul american, citând un înalt funcţionar occidental, care a atras atenţia că datele serviciilor de informaţii aflate la dispoziţia SUA şi a aliaţilor lor pe acest subiect sunt acum mult mai puţin ambigue.

The Wall Street Journal a amintit că această confruntare cu China în privinţa presupusului ajutor acordat Rusiei se produce pe fondul escaladării tensiunilor dintre Beijing şi Washington după incidentul cu balonul chinez doborât de SUA şi în ajunul marcării unui an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022.

În replică, Ministerul de Externe chinez a transmis joi prin purtătorul său de cuvânt, Wang Wenbin, că orice posibile date ale serviciilor de informaţii cu privire la un transfer de armament din China către Rusia sunt speculaţii, transmite Reuters. Cât despre aşa-numitele informaţii secrete, nu sunt decât speculaţii şi calomnii la adresa Chinei, a declarat Wang Wenbin în briefingul său de presă obişnuit, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel