SUA, vize români. Teodorovici, discuție cu Klemm: Iubim Europa! Dar eu iubesc mai mult România!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a vorbit la DC NEWS despre România și dezvoltarea mediului de afaceri.

Eugen Teodorovici consideră că țara noastră trebuie să fie o ”poartă” pentru zonele unde este bine văzută. Mai mult, Teodorovici transmite că Europa e o mare mare familie, că toți iubim Europa, dar el iubește mai mult România.

Ministrul a făcut referire și la vizele impuse de SUA, o piedică mare pentru mediul de afaceri.

„Românii trebuie să câștige acele zone unde România e foarte bine văzută și unde ne leagă foarte multe relații de ani de zile, Africa, o parte din Asia. Am spus-o multor ambasadori cu care m-am întâlnit că România poate fi folosită ca o poartă, o ușă, către acele piețe unde ei nu intră pentru că nu sunt percepuți. 

Trebuie folosite aceste lucruri pe care toate țările, mai ales din Europa, le fac. Noi suntem într-o familie mare iubitoare între noi, dar fiecare este pe cont propriu, fiecare se bate pentru a-i fura celuilalt investitorii. Ne-am deschis frumos, suntem toți, e foarte bine, iubim Europa. Dar mai mult iubesc eu România!”, spune Teodorovici.

Discuție cu ambasadorul Klemm

„Am spus-o și unui ambasador cu care m-am întâlnit. Eu nu vreau nimic pentru România, mai mult decât vreți voi pentru țările voastre. Dar respect reciproc. Nu pot să accept să am vize. I-am spus domnului ambasador Klemm, la o întâlnire pe care am avut-o cu mediul de afaceri. Vizele pentru mine ca țară reprezintă o barieră în calea concurenței loiale. Eu ca om de afaceri dacă vreau să fac business cu un american, nu pot să mă urc în avion să mă duc acolo să fac business, în schimb ungurul se urcă în avion și pleacă pentru că nu are problema vizelor. I-am spus că pe mine nu mă interesează viza turistică, dar pentru oamenii de afaceri să le scoată, e o piedică. 

Mai mult, tratatul UE spune foarte clar că în această situație toți ceilalți membri ai UE sunt obligați să aplice penalități terțului care face acest lucru, dar acest lucru nu se respectă. Ori suntem o familie comună, o piață unică unde sunt regulile aceleași pentru toți. Există const de finanțare diferit, dacă întrebăm de ce spun că avem risc de țară, dar nimeni nu poate defini riscul de țară. Datoria publică e printre cele mai mici din Europa, creșterea economică e confirmată de Eurostat, România e o țară sigură, proeuropeană, pro-NATO”, a declarat Eugen Teodorovici la DC NEWS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel