SUA va reduce licențele de export de armament pentru Marea Britanie și Australia. Scopul, stimularea pactului AUKUS
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @sergeychuyko
FOTO: Freepik @sergeychuyko
SUA va reduce drastic licențele de export de armament pentru cele două țări din pactul AUKUS, Marea Britanie și Australia.

Departamentul de Comerț al Statelor Unite ale Americii va reduce cerințele de control al exporturilor pentru Australia și Regatul Unit pentru a încuraja comerțul în domeniul apărării în cadrul pactului de securitate AUKUS al celor trei țări, reducând sarcinile de autorizare pentru un comerț evaluat la peste 7,5 miliarde de dolari, relatează Reuters. 

Conform unei reguli modificate publicate joi de Comerț, licențele de export ale SUA pentru Marea Britanie și Australia vor fi aproape la fel ca în Canada.

Ce este AUKUS

AUKUS (AU - Australia, UK - Marea Britanie și US - Statele Unite ale Americii) este o alianță militară trilaterală, formată în 2021.

AUKUS este un parteneriat pentru a spori cooperarea în domeniul securității și apărării în regiunea Indo-Pacific și abordează preocupările comune legate de China.

Astfel, noua regulă permite ca articolele militare controlate de Comerț, tehnologia rachetelor și articolele cu motoare fierbinți să fie exportate în Australia și Marea Britanie fără licență, inclusiv anumite articole legate de sateliți, a declarat într-o declarație Biroul pentru Industrie și Securitate (BIS) al Departamentului Comerțului.

Controalele raționalizate vor reduce cu 80% cerințele de acordare a licențelor pentru exporturile către Australia și Marea Britanie, adică peste 7,5 miliarde de dolari anual, a precizat BIS.

”Aceasta este o schimbare majoră”, a declarat Kevin Wolf, un avocat specializat în comerț și fost oficial al Comerțului cu sediul la Washington, despre noile reguli. ”Elimină aproape toate controalele la export ale Comerțului asupra Marii Britanii și Australiei”.

Citește și: Alianțele SUA și ale Asiei vor înființarea unui nou panou pentru monitorizarea sancțiunilor împotriva Coreei de Nord - Reuters

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel