Data publicării:

SUA. Unele companii cresc prețurile, invocând problemele de aprovizionare

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Artem Beliaikin)
Sursă foto: Pexels (Artem Beliaikin)
Statele Unite ale Americii au avertizat companiile să nu profite de problemele de aprovizionare pentru a mări prețurile. 

Guvernul Statelor Unite le-a adresat joi un avertisment companiilor tentate să se ascundă în spatele problemelor legate de aprovizionare pentru a ajunge la înţelegeri asupra creşterilor de preţuri, relatează AFP.

Departamentul Justiţiei şi poliţia federală vor ancheta "în mod proactiv" în sectoarele afectate în mod special de perturbările lanţului de aprovizionare pentru a verifica dacă există înţelegeri ilegale, subliniază un comunicat comun al celor două instituţii.

Un grup de lucru pentru combaterea creșterii artificiale a prețurilor

Va fi creat de asemenea un grup de lucru cu autorităţile pentru concurenţă din Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă pentru a îmbunătăţi schimbul de date şi a depista practicile interzise.

"Perturbările lanţurilor de producţie reprezintă o sfidare persistentă încă de la debutul pandemiei şi le permit infractorilor să se înţeleagă asupra preţurilor pentru a-i face pe consumatori să plătească mai mult", a punctat în comunicat un înalt responsabil al FBI, Luis Quesada, fără a da exemple concrete.

Inflația record îngrijorează administrația Biden

Anunţul se înscrie în eforturile administraţiei lui Joe Biden de a îngrădi inflaţia record, care împovărează bugetele familiilor americane şi ameninţă cota de popularitate a preşedintelui democrat.

În SUA, inflaţia înregistrează cea mai rapidă creştere din aproape ultimele patru decenii, în ianuarie indicele creşterii preţurilor fiind cu 7,5% mai mare faţă de nivelul din urmă cu un an, situaţie explicată în parte prin dezorganizarea generată de pandemie în companii şi transporturi, dar şi prin generoasele planuri de redresare ale guvernului. 

Creștere record a prețurilor în Polonia și Cehia 

Creșterea din ianuarie a prețurilor de consum confirmă că economia cehă se va confrunta cu cea mai mare creștere lunară a inflației și cea mai mare rată a inflației din 1998. Potrivit analiștilor, este posibil ca inflația anuală să depășească 10% în lunile următoare și va începe să încetinească semnificativ de la jumătatea anului. Ei estimează inflația medie din acest an la aproximativ 9%.

Preocupările cu privire la creșterea inflației vor duce probabil la o creștere a ratelor dobânzilor Băncii Naționale Cehe, după ce banca națională a așteptat ca inflația din ianuarie să fie de 9,4%, adică cu jumătate de punct procentual mai mică decât era în realitate.

Luni, Oficiul Ceh de Statistică a anunțat că inflația din Republica Cehă a accelerat la 9,9% față de anul trecut în ianuarie, de la 6,6% în decembrie. Inflația anuală a prețurilor de consum a fost cea mai mare din iulie 1998, când a fost de 10,4%. Citește AICI mai multe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel