SUA: Un extremist antisemit care pregătea un atentat asupra unei sinagogi, arestat
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Un extremist antisemit de 27 de ani a fost arestat şi inculpat pentru pregătirea unui atentat cu bombă asupra unei sinagogi din Colorado, au anunţat luni serviciile procurorului federal din acest stat din vestul SUA, relatează AFP.

Potrivit actului de acuzare, Richard Holzer, de 27 de ani, intenţiona să distrugă sinagoga Templul Emanuel din oraşul în care locuieşte, Pueblo, situat la 150 km sud de Denver. Este vorba despre o 'crimă motivată de ură' care răspunde şi criteriilor 'terorismului intern', subliniază serviciile procurorului într-un comunicat. Dacă va fi condamnat, suspectul riscă o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.

'După ce a vizitat Templul Emanuel şi i-a văzut pe credincioşii evrei, Holzer, care se defineşte el însuşi drept un skinhead şi un adept al supremaţiei albilor, le-a spus agenţilor FBI sub acoperire că vrea să facă ceva pentru a le transmite evreilor că nu sunt bineveniţi la Pueblo şi că vor trebui să plece sau vor muri', explică comunicatul. Suspectul le-a spus în mai multe rânduri agenţilor federali că urăşte evreii şi că îşi doreşte un 'război sfânt rasial', iar apoi a sugerat că va folosi explozibili împotriva sinagogii şi va 'şterge acest loc de pe hartă'.

Actul de acuzare conţine mesaje publicate pe diferite conturi de Facebook utilizate de Holzer, care se laudă că a făcut parte din Ku Klux Klan. 'Mi-ar plăcea ca Holocaustul să se fi produs cu adevărat (...) Ei trebuie să moară', a postat el pe 3 septembrie. Suspectul a mers în mai multe rânduri la sinagogă şi le-a cerut agenţilor infiltraţi ai FBI să îi procure explozibili pentru a-şi duce planul la îndeplinire, potrivit serviciilor procurorului. Înainte de a-l aresta, poliţiştii federali i-au furnizat vineri seară bombe artizanale nefuncţionale şi bucăţi de dinamită false, pe care avea intenţia să le utilizeze câteva ore mai târziu împotriva sinagogii.

Pe 27 octombrie 2018, unsprezece persoane au fost ucise de un bărbat de 46 de ani în sinagoga 'Tree of Life', atacul cel mai sângeros comis împotriva evreilor în SUA. Pe 27 aprilie, un bărbat de 19 ani care se proclama antisemit şi islamofob, a ucis o femeie şi a rănit trei persoane, printre care şi un rabin, atacând cu o armă automată o sinagogă din apropiere de San Diego (California) în ultima zi a celebrărilor de Pesah, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel