SUA. Trump, victorie importantă. Remus Borza, observație. Unde a PIERDUT președintele SUA
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Deputatul intependent Remus Borza a discutat la DC NEWS despre situația din Statele Unite ale Americii.

Remus Borza a vorbit despre ”victoria” lui Donald Trump în fața Congresului și suma uriașă alocată de SUA pentru apărare.

„Donald Trump, azi noapte, după ora României, a obținut o victorie în Congres. SUA erau într-un blocaj administrativ pe legea bugetului.

Trump a obținut 700 de miliarde de dolari, buget pentru apărare. Cu 87 de miliarde de dolari mai mult decât anul trecut”, a explicat deputatul în cadrul emisiunii Borza Analytica.

Totodată, Remus Borza a arătat și diferențele uriașe dintre SUA și România, cu toate că țara noastră a alocat 2% din PIB pentru apărare.

„Statele Unite ale Americii au pentru apărare de trei ori PIB-ul României! Și noi ne dăm cu cărămida în piept că am alocat 2% din PIB pentru apărare. Noi cu 4 miliarde de euro nici înt-o mie de ani lumină nu recuperăm decalajul de înzestrare dintre armatele marilor economii sau puteri militare și armata română. Noi în continuare suntem la stadiul de tras cu praștia sau arcul cu săgeți. Dacă ar fi să ne atace cineva, deși nu mai are ce să ia de pe noi, am ieși la luptă cu furcile sau topoarele de prin curte. Și atunci la ce folos această risipă inutilă de bani. Primele 30 de puteri economice și militare ale lumii cheltuie anual peste 1.500 de miliarde de dolari pentru apărare. România ar trebui să aibă alte priorități: spitale noi, școli noi, drumuri noi”.

Zidul cu Mexic

Cu toate că Trump a obținut o victorie importantă în Congres, Remus Borza amintește că victoria nu a fost deplină. „În ceea ce privește zidul cu Mexic a cerut 25 de miliarde de dolari, dar Congresul i-a dat doar 600 de milioane”, a mai precizat Remus Borza. Deputatul independent i-a acordat nota 8 președintelui Donald Trump.

Amintim că liderii republicani şi democraţi din Congresul SUA au anunţat un acord privind finanţarea cheltuielilor federale pe anul fiscal 2018, evitând astfel un nou blocaj al administraţiei.

Cheltuielile prevăzute se ridică la aproape 1300 miliarde de dolari. Din această sumă, 700 de miliarde sunt alocate pentru apărare și 591 miliarde pentru restul guvernului. În schimb, în ceea ce privește proiectul prin care președintele Donald Trump intenționa să contruiască un zid la granișa cu Mexicul, din cele 25 de miliarde de dolari cerute inițial de Casa Albă, s-au alocat doar 641 de milioane de dolari. Suma va fi folosită pentru câțiva kilometri de bariere, de tipul celor existente deja.

[citeste si]

Interviul integral poate fi vizionat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel