Data publicării:
SUA trimit un diplomat de rang înalt în China. Care sunt motivele
Guvernul Statelor Unite va trimite prima sa delegaţie de înalt nivel în China pentru a onora promisiunea făcută de liderul chinez Xi Jinping şi de preşedintele american Joe Biden de încălzire a relaţiilor bilaterale, transmite duminică AFP.
Secretarul de stat adjunct pentru Asia de Est şi Pacific, Daniel Kritenbrink, o va însoţi pe Laura Rosenberger, director principal al Consiliului de securitate naţională pentru China şi Taiwan, între 11 şi 14 decembrie, în China, Coreea de Sud şi Japonia.
În China, Kritenbrink va avea ca misiune să preia ştafeta de la Joe Biden după întâlnirea acestuia cu Xi Jinping în Bali, la mijlocul lui noiembrie.
Cei doi preşedinţi au promis atunci să 'continue să gestioneze în mod responsabil concurenţa între ţările' lor şi să 'exploreze potenţiale zone de cooperare', a indicat Departamentul de Stat.
Biden şi Xi au abordat în special subiecte recente de discordie precum viitorul Taiwanului sau restricţiile americane asupra importurilor de produse tehnologice chineze.
Daniel Kritenbrink va pregăti, totodată, vizita secretarului de stat, Anthony Blinken, prevăzută la începutul lui 2023, prima în China după patru ani a unui şef al diplomaţiei americane.
Vezi și - China critică SUA, care spun că arsenalul nuclear al Beijingului va fi mai mult decât triplu în 2035
China a criticat marţi 'supoziţiile nefondate' dintr-un raport american care estimează că arsenalul nuclear al Beijingului va fi mai mult decât triplu în 2035 pentru a ajunge la 1.500 de ogive nucleare, acuzând Washingtonul că 'umflă' ameninţarea militară pe care ar reprezenta-o China, potrivit France Presse.
În raportul său anual cu privire la armata chineză difuzat în urmă cu o săptămână, Pentagonul sublinia de asemenea ameliorarea constantă a aviaţiei militare chineze. Washingtonul a identificat Beijingul ca fiind principala sa provocare militară, notează AFP.
Potrivit raportului american, 'Ministerul Apărării estimează că stocul chinez de ogive nucleare operaţionale a depăşit 400' de bucăţi. Şi 'dacă China continuă să-şi sporească stocul nuclear în acest ritm, ea va avea după toate probabilităţile un stoc de circa 1.500 de ogive' până în 2035, asigură experţii. Acest arsenal ar rămâne totuşi departe în urma celor al SUA şi Rusiei, care deţin fiecare mai multe mii de ogive nucleare.
Raportul american 'distorsionează politica de apărare şi strategia militară a Chinei, este constituit din supoziţii nefondate cu privire la dezvoltarea militară a Chinei /.../ şi relevă turul obişnuit al SUA de a umfla şi exagera aşa-zisa ameninţare militară chineză', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Tan Kefei, citat de AFP.
'SUA lansează acuzaţii şi presupuneri în legătură cu modernizarea forţelor nucleare ale Chinei, în timp ce de fapt ele însele ar trebui să-şi revadă în profunzime şi să reflecteze la propria politică nucleară', a adăugat Tan.
Raportul american apreciază de asemenea că Beijingul desfăşoară 'acţiuni mai coercitive şi agresive în regiunea Indo-Pacifică', termen utilizat de administraţia americană pentru a desemna o realitate schimbătoare a alianţelor în zona Asia-Pacific. Acesta este în special cazul din jurul Taiwanului.
Această ultimă afirmaţie 'interferează grosier' în afacerile interne ale Chinei, a continuat Tan. China revendică insula ca făcând parte din teritoriul său şi Taiwanul constituie subiect de tensiuni între Beijing şi Washington. O vizită în insulă a preşedintei Camerei Repezentanţilor din Congresului SUA, Nancy Pelosi, în august, le-a accentuat, China reacţionând prin cele mai agresive exerciţii militare în jurul insulei după anii 1990. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News