SUA spun că schimbările electorale din Hong Kong reprezintă un „asalt asupra democrației“
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
SUA spun că schimbările electorale din Hong Kong reprezintă un „asalt asupra democrației“  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
SUA spun că schimbările electorale din Hong Kong reprezintă un „asalt asupra democrației“ / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Secretarul de stat american, Antony Blinken, spune că noile reguli contravin regulilor convenite în anul 1997.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a condamnat aprobarea Chinei de a aduce modificări radicale sistemului electoral din Hong Kong, numind această măsură un „atac asupra democrației” și un „atac direct” asupra autonomiei promise pentru teritoriu atunci când a fost restituită suveranității chineze, în 1997 .

La doar câteva ore după ce Beijingul și-a aprobat planul de veto pentru candidații la funcții politice din Hong Kong, Blinken a declarat că măsurile sunt contrare obiectivului conform căruia alegerile din Hong Kong „ar trebui să progreseze către votul universal”. Legea fundamentală a teritoriului, mini-constituția sa, include o promisiune a unui eventual sufragiu universal.

Blinken a îndemnat autoritățile chineze și din Hong Kong să permită desfășurarea alegerilor deja întârziate ale Consiliului legislativ din septembrie și „să se asigure că toți candidații sunt incluși într-un mod transparent și credibil”. Au fost raportate că alegerile ar putea fi amânate din nou, deoarece Hong Kong are în vedere schimbările în procesul de verificare a candidaților. Totodată, acesta nu a spus dacă Washingtonul ia în considerare măsuri suplimentare ca răspuns la măsuri. Liderul din Hong Kong, Carrie Lam, și alți oficiali sunt deja supuși unor sancțiuni în urma represiunii împotriva protestatarilor pro-democrație din 2019, precizează AlJazeera.

VEZI ȘI: Activiștii din Hong Kong cer UE să nu ratifice un nou acord cu Beijingul. Scrisoare către Ursula von der Leyen

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel