SUA solicită extrădarea britanicului acuzat pentru încălcarea sancțiunilor impuse Rusiei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
SUA solicită extrădarea omului de afaceri britanic Graham Bonham-Carter, acuzat de conspirație pentru încălcarea sancțiunilor impuse de Washington unui oligarh rus.

Departamentul de Justiție al SUA a declarat că Bonham-Carter a fost arestat marți în Regatul Unit, după ce a fost acuzat că a făcut plăți pentru proprietățile americane achiziționate de Oleg Deripaska, unul dintre cei mai puternici oligarhi ai Rusiei și un magnat al metalelor, și că și-a expatriat operele de artă din New York la Londra, scrie Politico.

”Bonham-Carter a ascuns originea finanțării pentru întreținerea și gestionarea activelor americane ale lui Deripaska, încălcând sancțiunile internaționale”, a declarat avocatul din America, Damian Williams, într-un comunicat.

Bonham-Carter este acuzat că a făcut tranzacții ilicite în valoare de peste 1 milion de dolari pentru a finanța proprietăți în SUA în beneficiul lui Deripaska, în urma unei investigații efectuate cu ”asistență substanțială” din partea Agenției Naționale a Crimei (NCA) din Marea Britanie. El se confruntă cu trei acuzații diferite, fiecare purtând o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.

Omul de afaceri a fost eliberat pe cauțiune după ce s-a prezentat în fața Tribunalului de Magistrați din Westminster din Londra.

Autoritățile americane au susținut că Bonham-Carter a lucrat pentru Deripaska timp de aproape 20 de ani și a gestionat imobilele oligarhului în Marea Britanie și în alte țări europene, inclusiv o casă din Londra.

Deripaska a fost sancționat de Regatul Unit în martie, ca parte a unui grup de oligarhi vizați de invazia rusă a Ucrainei. În aceeași lună, un judecător de la Curtea de Magistrați din Westminster a înghețat conturile bancare ale lui Bonham-Carter.

Într-un e-mail, datat octombrie 2021 și dezvăluit de Departamentul de Justiție al SUA, Bonham-Carter a scris: ”Totul este bine, în afară de băncile care mă închid din cauza afilierii mele cu șeful meu Oleg Deripaska... chiar am fost sfătuit să nu merg în SUA, unde Oleg încă mai are sancțiuni personale, deoarece autoritățile mă vor trage, fără îndoială, de o parte și interogatoriul ar putea dura ore sau chiar zile!!”.

Citește și:

Hong Kong ridică sancțiunile SUA pentru superyacht-urile deținute de Rusia: ”Nu putem face nimic care nu are bază legală”

Declarația liderului din Hong Kong, John Lee, vine la câteva zile după ce un iaht de lux aparținând magnatului rus Alexei Mordashov a fost andocat în oraș.

Mordashov, despre care se crede că are legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin, a fost interzis de SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană în februarie, după invadarea Ucrainei de către Rusia. Oficialii din Hong Kong au declarat că nu aplică sancțiuni unilaterale impuse de alte guverne.

”Nu putem face nimic care nu are bază legală”, a spus Lee reporterilor. ”Vom respecta sancțiunile ONU, acesta este sistemul nostru, acesta este statul nostru de drept”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat luni că ”potențiala utilizare a Hong Kong-ului ca adăpost sigur de către persoanele care eludează sancțiunile din mai multe jurisdicții ridică și mai mult semne de întrebare cu privire la transparența mediului de afaceri”, adăungând că reputația orașului ca centru financiar ”depinde de aderarea sa la legile și standardele internaționale”.

Nord, un superyacht de 500 de milioane de dolari care ar fi deținut de Mordashov, a navigat miercuri în portul Hong Kong, după o călătorie de o săptămână din orașul rus Vladivostok.

Mordashov este unul dintre cei mai bogați bărbați din Rusia, cu o avere netă estimată la aproximativ 18 miliarde de dolari. El este, de asemenea, principalul acționar și președinte al Severstal, cea mai mare companie siderurgică și minieră din Rusia. Mordashov a încercat să conteste sancțiunile împotriva lui în instanțele europene.

Oficialii americani și europeni au confiscat peste o duzină de bărci aparținând magnatului rus sancționat pentru a-i împiedica să viziteze alte porturi neafectate de sancțiuni.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel