SUA și Israel vor colabora cu Emiratele Arabe Unite și India pentru două proiecte privind securitatea alimentară și energia curată
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
SUA și Israel vor colabora cu Emiratele Arabe Unite și India pentru două proiecte privind securitatea alimentară și energia curată în Asia de Sud și Orientul Mijlociu, se arată într-o declarație comună a liderilor celor patru țări, care s-au reunit joi, 14 iulie, pentru reuniunea inaugurală a grupului I2U2. 

Această grupare unică de țări își propune să valorifice vitalitatea societăților lor și spiritul antreprenorial pentru a aborda unele dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă întreaga lume, punând un accent deosebit pe investiții comune și noi inițiative în domeniul apei, energiei, transporturilor, spațiului, sănătății și securității alimentare, arată comunicatul citat de Calea Europeană.

În acest sens, președintele american Joe Biden, președintele Emiratelor Arabe Unite, Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, împreună cu premierul israelian Yair Lapid și premierul indian Narendra Modi, au declarat că intenționează să-și mobilizeze capitalul și expertiza din sectorul privat al țărilor lor pentru a:

  • moderniza infrastructura

  • avansa căile de dezvoltare cu emisii reduse de dioxid de carbon pentru industriile naționale

  • îmbunătăți sănătatea publică și accesul la vaccinuri

  • avansa conectivitatea fizică între țările din regiunea Orientului Mijlociu

  • crea în comun noi soluții pentru tratarea deșeurilor

  • explora oportunități de finanțare comune

  • conecta startup-urile lor la investițiile I2U2 

  • promova dezvoltarea de tehnologii emergente și ecologice esențiale, asigurând în același timp securitatea alimentară și energetică pe termen scurt și lung.

Reuniunea inaugurală de astăzi a liderilor I2U2 s-a axat pe criza securității alimentare și pe energia curată. Liderii au discutat despre „modalități inovatoare de a asigura o producție alimentară pe termen mai lung și mai diversificată și sisteme de livrare a alimentelor care pot gestiona mai bine șocurile alimentare globale”.

În acest scop, liderii I2U2 au evidențiat două inițiative privind securitatea alimentară, prin maximizarea randamentului culturilor, și energia curată în Asia de Sud și Orientul Mijlociu.

Prima inițiativă presupune investiții de 2 miliarde USD din partea Emiratelor Arabe Unite pentru a dezvolta o serie de parcuri alimentare integrate și sustenabile din punct de vedere climatic în India, care va furniza terenuri adecvate pentru proiect și va facilita integrarea fermierilor în parcurile alimentare. Sectoarele private din SUA și Israel vor fi invitate să își pună la dispoziție expertiza și să ofere soluții inovatoare care să contribuie la durabilitatea generală a proiectului. 

A doua inițiativă se referă la promovarea unui proiect hibrid de energie regenerabilă în statul indian Gujarat, care constă în obținerea a 300 de megawați (MW) capacitate eoliană și solară, completată de un sistem de stocare a energiei în baterii. Cei patru parteneri vor contribui financiar și cu expertiză la dezvoltarea acestui proiect. Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a SUA a finanțat deja un studiu de fezabilitate pentru proiectul în valoare de 330 de milioane USD. Astfel de proiecte contribuie la obiectivul Indiei de a atinge o capacitate de 500 GW energie obținută din combustibili non-fosili până în 2030 și au potențialul de a face din India un centru global pentru lanțurile alternative de aprovizionare în sectorul energiei regenerabile.

Cei patru lideri au afirmat că aceștia sunt „doar primii pași într-un parteneriat strategic pe termen lung pentru a promova inițiative și investiții care să îmbunătățească circulația persoanelor și a bunurilor între emisfere și să sporească sustenabilitatea și reziliența prin parteneriate științifice și tehnologice colaborative”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel