Data publicării:
SUA și Israelul au semnat o declarație comună prin care se angajează să împiedice Iranul să achiziționeze arme nucleare
Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și premierul israelian Yair Lapid și-au reiterat pozițiile anti-Iran într-o declarație comună.
Cei doi lideri au semnat declarația după ce au avut o întâlnire la Ierusalimul de Vest în a doua zi a turneului de patru zile al lui Biden în Orientul Mijlociu, urmată de un summit virtual cu liderii Indiei și Emiratelor Arabe Unite.
Un NU categoric înarmării Iranului cu arme nucleare
Declarația spune că SUA vor folosi ”toate elementele puterii naționale” disponibile pentru a împiedica Iranul de a se înarma cu arme nucleare. Declarația comună include, de asemenea, angajamentul Washingtonului de a continua ajutorul militar al SUA Israelului.
Un pachet record de ajutor de 38 de miliarde de dolari a fost semnat în 2016 sub administrația fostului președinte american Barack Obama, când Biden era vicepreședinte.
Potrivit Al Jazeera, în cadrul unei conferințe de presă organizată după semnarea acordului, atât Biden, cât și Lapid au vorbit despre sprijinul lor pentru relația dintre SUA și Israel și despre amenințarea percepută din Iran.
”Singura modalitate de a opri un Iran nuclear este dacă Iranul știe că lumea liberă va folosi forța”, a spus premierul israelian, Lapid.
Biden mizează pe diplomație
Biden, între timp, a declarat că diplomația este cea mai bună modalitate de a împiedica Iranul să obțină arme nucleare, dar a reiterat ceea ce a spus că este o ”garanție” pentru a oferi securitate pentru Israel.
Declarație simbolică
Cu toate acestea, declarația este relativ simbolică și mai degrabă o reafirmare a opoziției SUA și Israelului față de ambițiile nucleare ale Iranului. Discuțiile dintre Iran și puterile occidentale pentru restabilirea unui acord nuclear din 2015 nu au progresat de luni de zile, Teheranul și Washingtonul pasând vina reciproc pentru impasul creat.
Iranienii insistă că programul lor nuclear este pașnic și că nu au intenția de a construi o bombă nucleară. Se crede că Israelul are propriile sale arme nucleare, dar nu a confirmat-o niciodată în mod public.
Biden a sosit în Israel miercuri, în primul său tur în regiune de la preluarea mandatului în 2021.
Ajuns pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, Biden a fost întâmpinat călduros de oficialii israelieni.
”Nu trebuie să fii evreu pentru a fi sionist”, a spus Biden în remarcile sale de deschidere. ”Legătura dintre poporul israelian și cel american este adâncă... Sunt mândru să spun că relațiile SUA cu Israel sunt mai profunde și mai puternice decât au fost vreodată”, a mai declarat Președintele SUA, Joe Biden.
Citește și:
Joe Biden pleacă în căutare de petrol în Arabia Saudită
Joe Biden a afirmat înainte de alegerea sa la Casa Albă că Arabia Saudită ar trebui tratată ca un stat 'paria' în urma asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi. El a promis, când a preluat puterea, o 'recalibrare' a relaţiilor cu acest partener strategic al Americii.
Dar de atunci, războiul din Ucraina a izbucnit şi a propulsat preţurile ţiţeiului la niveluri nemaivăzute de la criza financiară din 2008, când au atins maxime istorice. Suficient pentru a-l încuraja pe preşedintele american să calmeze lucrurile şi să lase deoparte preocupările legate de drepturile omului.
Pentru analistul de la Oanda, Craig Erlam, vizita evidenţiază 'disperarea lui Biden pe măsură ce se apropie alegerile de la jumătatea mandatului, dorind să dea impresia că măcar încearcă să atenueze tensiunea de pe piaţă şi să facă preţurile să scadă'. 'Dacă situaţia o cere, se impun acţiuni pe măsură', adaugă el.
Expirarea acordului OPEC+ în septembrie creează o oportunitate' pentru Biden
'Expirarea acordului OPEC+ în septembrie creează o oportunitate' pentru preşedintele american, subliniază, totodată, Craig Erlam. Într-adevăr, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cu Arabia Saudită considerată lider, şi cei zece parteneri ai lor (OPEC+), conduşi de Rusia, au lăsat în mod voluntar milioane de barili în subteran în apogeul pandemiei de COVID-19 pentru a nu inunda piaţa cu petrol pe care nu l-ar fi putut absorbi din cauza îngrădirilor şi a restricţiilor sanitare.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News