SUA și Europa rămân fără stocuri de muniție. Josep Borrell: Stocurile militare ale majorității statelor membre sunt epuizate. Secretarul NATO confirmă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Statele Unite și Uniunea Europeană epuizează rapid stocurile de muniție din cauza sprijinului militar oferit Ucrainei în efortul său de a contracara invazia rusă.

Primul care a tras un semnal de alarmă a fost Josep Borrell, înalt reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, când la începutul lunii septembrie a declarat că ”stocurile militare ale majorității statelor membre au fost, nu aș spune epuizate, ci într-o mare proporție epuizate, pentru că noi le-am oferit ucrainenilor”.

Acest lucru a fost repetat ulterior de însuși secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a organizat marți, 27 septembrie, o întâlnire specială a directorilor birourilor de armament ale Alianței pentru a discuta despre modul de umplere a depozitelor de arme ale țărilor membre.

Nici în Statele Unite situația nu este diferită: Dave Des Roches, profesor și membru militar la Universitatea Națională de Apărare, a spus că este ”foarte îngrijorat” de epuizarea rapidă a stocurilor, cu excepția cazului în care ”începe o nouă producție, care durează luni de zile să ajungă la capacitate maximă”, așa că este posibil ca în scurt timp să nu mai existe capacitatea de aprovizionare a ucrainenilor.

Limitele industriei de război

Industria armamentului american este capabilă să producă 30.000 de obuze de artilerie pentru obuziere de 155 mm în timp de pace. Ca și comparație armata ucraineană ar epuiza această muniție în mai puțin de două săptămâni, scrie Inside Over.

Există așadar o problemă fundamentală: capacitatea actuală de război industrial a națiunilor occidentale nu este suficientă pentru a garanta afluxul regulat de muniție capabilă să reziste unui conflict de mare intensitate.

Unele linii de producție au fost închise odată cu încheierea contractului de cumpărare, așa că unele arme care se epuizează nu mai sunt produse, iar pentru a o lua de la capăt ar fi nevoie de forță de muncă înalt calificată și experiență, lucruri care sunt rare în sectorul de producție din SUA de ani de zile. 

Prin urmare, este necesară reinvestirea în baza industrială a sectorului armamentului, după cum a afirmat însuși Stoltenberg, dar este un proces lung și dificil, prin urmare afluxul regulat de arme în Ucraina ar putea fi periclitat dacă conflictul continuă ani de zile.

Limitele impuse de Pentagon

Confruntat cu epuizarea stocurilor și nevoia de a nu se priva de armele folosite de propriile forțe armate, Pentagonul a spus un ”nu” aspru posibilității de a priva armata SUA de acele arme care sunt necesare pentru operațiunile SUA.

Va respecta Washington-ul promisiunea făcută la Kiev de a sprijini armata ucraineană ”atâta timp cât este nevoie” pentru a învinge Rusia, în condițiile în care conflictul este de așteptat să dureze până la trei ani (sau poate mai mult)?

Statele Unite au fost cel mai mare furnizor de ajutor militar Ucrainei furnizând până în prezent 15,2 miliarde de dolari în pachete de arme de la invazia rusă de la sfârșitul lunii februarie. Multe dintre armele de fabricație americană au fost decisive pentru ucraineni: în special obuzierele de 155 mm, Himars, ATGM ( Anti Tank Ground Missil) Javelin și rachetele antiradiații AGM-88 Harm.

Sprijinirea Kievului ”până la victorie” înseamnă furnizarea de mult mai multe arme și muniție, iar armata ucraineană înghite literalmente proviziile.

Exemplu: rata de producție a rachetelor Lockheed-Martin Javelin este de 2100 de bucăți pe an, iar Ucraina a susținut că folosește 500 pe zi. În esență, 14 zile de utilizare intensivă ar fi suficiente pentru a epuiza stocurile ucrainene, iar producția din SUA nu ar fi suficientă pentru a le înlocui. Chiar și obuzierele M-777 au devenit o marfă rară: Statele Unite au rămas, în esență, fără surplus, iar pentru a trimite mai mult ar trebui să recurgă la rezervele unităților militare americane, lucru care nu este posibil deoarece Pentagonul trebuie să mențină stocuri pentru a-și susține planurile de război în posibilitatea unui conflict cu China pentru Taiwan sau Marea Chinei de Sud, sau o escaladare bruscă pentru Coreea de Nord sau chiar în Europa însăși.

Așadar, în momentul de față, singura soluție este să se recurgă la cele mai învechite depozite de armament, care, după ce vor fi puse în mod adecvat în poziție de funcționare, vor fi trimise în Ucraina, dar acest lucru ar elimina avantajul tehnologic față de forțele armate ruse.

În acest sens se văd deja câteva semne: tancurile furnizate Ucrainei de unele țări NATO sunt de tip vechi - deși modernizate - iar în Statele Unite se preconizează aprovizionarea cu MBT (Main Battle Tank) tip M1 Abrams din prima serie, scrie sursa citată.

Concluzii

Chiar dacă producția industrială din SUA și Europa ar trece la un regim de ”război” - și nu există nicio indicație în acest sens de ambele maluri ale Atlanticului, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în Rusia -, totuși, timpul necesar pentru a activa liniile ar fi lung și între timp armata de la Kiev avea să rămână fără muniţie şi armament.

Adevărata problemă, însă, nu este cum să continue aprovizionarea armatei ucrainene - care s-ar putea baza pe alți furnizori precum Coreea de Sud - ci alta: epuizarea rapidă a stocurilor demonstrează cât de crucială este reluarea producției de muniție și armament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel