SUA securizează Taiwanul. Răspuns VIRULENT al Chinei
Pe măsură ce relațiile dintre Statele Unite ale Americii și China se deteriorează, dar și cele dintre Taipei și Beijing, SUA au luat decizia să securizeze Taiwanul. Iată ce spun chinezii.
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea potențială a trei sisteme de arme către Taiwan, inclusiv senzori, rachete și artilerie, cu o valoare totală de 1,8 miliarde de dolari, a declarat Pentagonul, pe fondul creșterii tensiunii asupra statului insular.. Printre alte sisteme de arme, notificările oficiale transmise de Departamentul de Stat către Congres au fost pentru 11 lansatoare de rachete bazate pe camioane fabricate de Lockheed Martin Corp, numite High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), pentru un cost estimat de 436,1 milioane USD.
Notificările au acoperit, de asemenea, 135 de rachete AGM-84H Standoff Land Attack (SLAM-ER) și echipamente conexe fabricate de Boeing, pentru o valoare estimată de 1.008 miliarde de dolari, și șase capsule de senzori externi MS-110 Recce realizate de Collins Aerospace pentru jeturi, la un cost estimativ de 367,2 milioane de dolari.
Taiwanul se declară încântat de sprijin
Ministerele Apărării și de Externe din Taiwan au salutat vestea, spunând că armele vor contribui la îmbunătățirea capacităților defensive.
„Această vânzare de arme arată că Statele Unite acordă o mare importanță poziției strategice a regiunii Indo-Pacifice și a strâmtorii Taiwanului și asistă în mod activ țara noastră la consolidarea capacităților noastre generale de apărare”, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.
Răspuns virulent al Chinei
Beijingul consideră Taiwanul o parte a teritoriului său și nu a exclus utilizarea forței pentru a anexa insula. Între timp, Washingtonul vede Taiwanul drept un avanpost democratic important și este obligat prin lege să ofere insulei mijloacele de apărare.
Ambasada Chinei nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii, dar ministerul de externe al Chinei a declarat săptămâna trecută că vânzările de arme americane către Taiwan au afectat grav suveranitatea și interesele securității Chinei. Acesta a cerut Washingtonului să anuleze vânzările planificate și a avertizat că China va „oferi un răspuns legitim și necesar în funcție de modul în care se dezvoltă situația”.
Donald Trump, pilon împotriva Beijingului
Administrația SUA a intensificat presiunea asupra Beijingului înaintea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, în care președintele Donald Trump a făcut din poziția dură împotriva Chinei o temă centrală a campaniei sale pentru un al doilea mandat, potrivit AlJazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News