SUA se pregătesc de o intervenție militară. Care este numărul soldaților detașați în țările din Golf
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
În timp Statele Unite ale Americii vorbesc despre o amenințare "iminentă" din partea Teheranului, fără dovezi concrete, care sunt vehiculate încă de la începutul conflictului din Irak numărul militarilor dislocați în țările din Golf sunt în creștere, transmite The Guardian . În prezent numărul soldaților este de aproximativ 50.000. 

America rămâne cea mai mare superputere militară din lume. La Washington, săptămâna trecută, au izbucnit discuții asupra modului în care puterea ar trebui folosită. Au fost menționate intervențiile americane din Rusia Sovietică, al-Qaida în Afganistan și Saddam Hussein în Irak. Astăzi, pe lista de sarcini a Casei Albe este Iranul, arată The Guardian.

Motivația ar fi fost dată de informațiile secrete obținute de sateliții americani și prezentate oficialilor în 3 mai. Fotografiile arată că Garda Revoluționară iraniană încărcau rachete. Scopul lor presupus a fost acela de a ataca navele maritime sau comerciale americane și aliate în strâmtoarea Hormuz, prin care trec o mare parte din proviziile petroliere din lume.

Existența fotografiilor de supraveghere a fost extrem de secretă - până când informațiile s-au scurs în mod inexplicabil către mass-media miercurea trecută. Destul de ciudat, cu câteva zile mai devreme, Arabia Saudită - aliatul apropiat al Americii și inamicul Iranului - au raportat atacuri asupra a patru tancuri petroliere din strâmtoare. Din nou, ciudat, nimeni nu și-a asumat responsabilitatea și Teheranul a negat. Asiguratorii marini au arătat cu degetul către aliații lui Houthi din Iran. 

"Reacția lui John Bolton, consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump și Mike Pompeo a fost rapidă. Citând informații secrete care arătau că Iranul a reunit milițiile Shia în Irak și Siria pentru a se "pregăti pentru război", au urgentat deja întăriri militare în Orientul Mijlociu. Un grup de luptă format din port avioane și bombardiere cu arme nucleare au primit ordin să se deplaseze în zonă. Mike Pompeo a anulat din scurt o vizită în Germania și a zburat în Bagdad pentru a avertiza asupra amenințării", mai arată jurnaliștii britanici.

(w670)

Crește numărul soldaților 

Ei au dezvăluit că Patrick Shanahan, secretarul interimar al apărării, a prezentat un nou plan de trimitere a 120.000 de soldați în Orientul Mijlociu, care ar trebui să descurajeze Iranul. O altă opțiune în discuție a fost lansarea a mai multe lovituri de rachete lansate de pe mare și din aer asupra instalațiilor militare ale Iranului și a unor presupuse obiective legate de domeniul nuclear.

De atunci, oficialii Casei Albe au discutat în mod persistent despre o amenințare iminentă din partea Teheranului, iar Pompeo a informat personal guvernele țărilor din UE, iar ambasada SUA din Bagdad a fost evacuată. 

Acordul nuclear

"Criza a început să se dezvolte cu adevărat anul trecut, când Trump a refuzat acordul nuclear din 2015 încheiat între Iran și SUA, Europa, China și Rusia. Când a fost semnat, acordul a fost salutat ca o realizare diplomatică majoră, distrugând temerile că Iranul ar încerca în secret să achiziționeze arme nucleare. 

Trump a continuat să impună probabil cele mai grave sancțiuni economice și financiare cele mai severe și mai mari, inclusiv un embargo asupra vânzărilor de petrol. El a promis, de asemenea, că va pedepsi țări terțe, inclusiv aliați precum Marea Britanie, dacă vor continua să facă comerț cu Teheran.

Trump și-a justificat acțiunea, susținând că tratatul din 2015 a fost o afacere păguboasă. Iranul ar putea construi în continuare o bombă, susține el, în timp ce tratatul nu-i restrângea programul de rachete balistice sau activitățile sale regionale "destabilizatoare". El dorea doar ca Iranul să se comporte ca o țară "normală".

Acest lucru a fost interpretat în Iran ca o încercare de a impune schimbarea regimului. Într-adevăr, Trump a încurajat protestele de stradă ale opoziției, pe fondul deciziilor regimului de a pune mai multă presiune fiscală asupra oamenilor", mai scriu cei de la The Guardian.

Vezi și: Șeful diplomației din Teheran: Nu va fi război. Nici o țară nu poate înfrunta Iranul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel