Data publicării:
SUA se îndoiesc că o contraofensivă ucraineană va aduce câştiguri majore, potrivit documentelor scurse pe intern
Pentagonul estimează că aşteptata contraofensivă a armatei ucrainene pentru eliberarea teritoriilor ocupate de trupele ruse va putea aduce doar 'câştiguri teritoriale modeste', având în vedere nivelul trupelor, echipamentelor militare şi muniţiilor de care dispune Kievul, relevă documentele clasificate ale Departamentului american al Apărării scurse online în ultimele zile, potrivit unui articol publicat marţi de Washington Post.
Această evaluare contrastează cu declaraţiile publice ale administraţiei preşedintelui american Joe Biden despre forţa armatei ucrainene şi ar putea da apă la moară celor care îndeamnă la negocieri cu Rusia pentru încheierea războiului.
Liniile defensive puternice create de Rusia şi 'deficienţele ucrainene persistente în instruire şi aprovizionarea cu muniţii vor îngreuna probabil înaintarea şi vor creşte numărul victimelor în timpul ofensivei', se arată într-un document al Pentagonului elaborat în februarie.
O opinie similară se regăseşte într-o evaluare a Consiliului Naţional de Informaţii al SUA, care estimează că este puţin probabil ca armata ucraineană să poată recupera în ofensiva preconizată pentru această primăvară la fel de mult teritoriu cum a reuşit în toamna anului trecut, când a eliberat în urma unei contraofensive-fulger mare parte din provincia nord-estică Harkov.
Pentru ofensiva aşteptată în curând, unii analişti militari cred că armata ucraineană va ataca în sud sau sud-est, în câmp deschis către Marea Azov, pentru a străpunge legătura terestră a Rusiei cu Crimeea şi cu teritoriul ocupat în sudul Ucrainei.
În săptămânile ce au urmat elaborării acestor documente secrete acum devenite publice, oficialii americani au avut discuţii cu liderii ucraineni pentru a se asigura că ambiţiile Kievului pentru noua ofensivă sunt ajustate în raport cu capabilităţile armatei ucrainene, au declarat pentru Washington Post responsabili americani care au cerut păstrarea anonimatului.
Potrivit acestora, au fost astfel organizate inclusiv simulări ale rezultatelor diferitelor scenarii militare, precum şi ale consecinţelor unei răspândiri teritoriale prea largi a unor forţe puţin numeroase, ceea ce ar tensiona liniile logistice şi ar îngreuna ţinerea sub control a teritoriilor recucerite în timp ce ar continua înaintarea.
În timp ce pregăteşte proiectata contraofensivă, inclusiv instruirea militarilor pe blindatele şi tancurile occidentale Leopard 2 şi Challenger 2 aflate în curs de livrare, armata ucraineană se confruntă în luptele deja în desfăşurare cu insuficienţa muniţiei de artilerie, atât pentru obuzierele de calibrul 155 mm primite din partea aliaţilor occidentali, cât şi pentru obuzierele de concepţie sovietică, mai puţin precise şi care în consecinţă implică un consum mai mare de obuze, astfel că s-a ajuns la raţionalizarea muniţiei, notează publicaţia americană.
Totuşi, un oficial ucrainean de rang înalt citat de aceasta consideră puţin probabil ca scurgerea documentelor militare secrete ale SUA să compromită planificata contraofensivă.
'Toată lumea ştie că avem puţine muniţii - preşedintele (Volodimir Zelenski) şi ministrul apărării (Oleksii Reznikov) vorbesc deschis despre asta', spune oficialul citat.
'Şi încă din noiembrie este evident pentru toată lumea că următoarea contraofensivă se va axa pe sud, mai întâi Melitopol şi apoi Berdiansk. Dar locul exact, pe acesta îl putem schimba cu o săptămână înainte', explică aceeaşi sursă.
Documentele scurse pe internet oferă o imagine asupra activităţilor de culegere de informaţii desfăşurate de SUA pe plan global, dar ies în evidenţă dezvăluirile despre războiul ruso-ucrainean şi despre ajutorul militar oferit Kievului.
Datate din februarie şi martie, acestea arată deopotrivă deficienţe atât ale armatei ruse, cât şi ale armatei ucrainene, ceea ce stârneşte şi mai multă confuzie asupra posibilului autor al scurgerii de informaţii şi motivaţiei acestuia, în timp ce autorităţile americane investighează cazul, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News