Data publicării:

SUA se aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să se alăture NATO în curând, în pofida rezistenţei Turciei

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp

Secretarul american de stat Antony Blinken se aşteaptă ca Suedia şi Finlanda să se alăture NATO în curând, în pofida rezistenţei Turciei, informează dpa.  

"Ambele ţări au întreprins acţiuni concrete semnificative pentru a-şi îndeplini angajamentele, inclusiv cele legate de preocupările de securitate din partea aliatului nostru Turcia", a declarat Antony Blinken joi, la Washington, după o întâlnire cu omologii săi Pekka Haavisto din Finlanda şi Tobias Billstrom din Suedia.

"Am toate aşteptările ca ambii să devină oficial membri în curând", a adăugat şeful diplomaţiei europene.

Anterior, ministrul finlandez al apărării Antti Kaikkonen a declarat că ţara sa ia în considerare acordarea permiselor de export pentru anumite arme Turciei, în timpul discuţiilor cu omologul său Hulusi Akar joi, la Ankara. Finlanda ar putea procesa unele cereri de export "în viitorul apropiat", a declarat Kaikkonen, conform postului de radio finlandez Yle. Cu toate acestea, armele nu vor fi livrate fără controale atente, a adăugat el.

Turcia este unul dintre cei doi membri NATO care încă blochează aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO invocând presupusul lor sprijin pentru grupările pe care Ankara le clasifică drept teroriste. Ankara cere, printre altele, ca Stockholm şi Helsinki să împiedice astfel de activităţi teroriste pe teritoriul lor şi să ridice aşa-numitul embargo asupra armelor.

Deşi nu există un embargo categoric, după cum a subliniat Kaikkonen joi, Finlanda şi Suedia nu au vândut nicio armă Turciei după incursiunea militară a acesteia din 2019 împotriva miliţiei kurde în nordul Siriei.

Suedia a anunţat recent că este pregătită să livreze arme Turciei.

Ministrul Hulusi Akar a subliniat drept condiţie prealabilă pentru aderarea la NATO contribuţia la modernizarea forţelor armate turce în timpul conferinţei de presă comune cu Kaikkonen, potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu.

Turcia a făcut presiuni ca Suedia să extrădeze presupuşi suspecţi care au legături cu organizaţia clericului islamic Fethullah Gulen din SUA şi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Justiţia suedeză a respins recent extrădarea a doi presupuşi susţinători ai lui Gulen, invocând faptul că aceştia nu au comis nicio infracţiune conform legii suedeze, potrivit cotidianului Expressen. 

Bătaie în Parlamentul Turciei. Un politician a fost lovit în cap și băgat în spital de un coleg al lui Erdoğan

Un parlamentar de opoziție a fost internat în spital după o ceartă care a izbucnit în parlamentul Turciei în timpul unei dezbateri tensionate asupra bugetului de anul viitor.

Imaginile arată zeci de parlamentari din partidul de guvernământ al președintelui Recep Tayyip Erdogan și din partidele de opoziție implicați într-un scandal. Unii parlamentari s-au luat la bătaie cu pumnii, în timp ce alții au încercat să-și despartă colegii de evenimentele nefericite. Cel puțin un parlamentar a fost pus la pământ.

Agenția de știri privată DHA a declarat că Huseyin Ors, un parlamentar din opoziția Partidul Bun, a fost lovit cu pumnul în față.

Un deputat care este medic l-a îngrijit pe Ors, care a fost apoi dus la spital cu ambulanța, a informat DHA. Ors suferă de probleme cardiace și a fost plasat sub îngrijire de urgență ca măsură de precauție.

Luptele sunt frecvente în parlamentul Turciei. Nu se știe ce a provocat încăierarea de marți, dar tensiunile sunt mari înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare programate pentru iunie, scrie The Washington Post.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel