SUA refuză Ucraina și este îngrijorată pentru ea însăși. România, potențial furnizor
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube
Sursa Foto YouTube
Administrația Biden le-a oferit omologilor săi ucraineni un alt motiv pentru a nu le trimite rachete cu rază lungă de acțiune: SUA este îngrijorată că nu ar avea destule pentru ei înșiși.

În ultimele întâlniri de la Pentagon, oficialii americani le-au spus reprezentanților Kievului că nu au rezerve de sisteme de rachete tactice. Transferarea ATACMS pe câmpul de luptă din estul Europei ar reduce stocurile Americii și ar dăuna pregătirii armatei americane pentru o luptă viitoare, au spus sursele potrivit Politico.

Unul dintre motivele pentru care armata SUA ezită să trimită ATACMS se datorează dorinței de a menține un anumit nivel de muniție în stocurile americane, a spus un oficial american, care, ca și alții, a vorbit sub condiția anonimatului.

”Cu orice pachet, luăm întotdeauna în considerare disponibilitatea noastră și propriile stocuri, în timp ce oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă”, a spus un oficial înalt al DoD. ”Există și alte modalități de a oferi Ucrainei capacitățile de care are nevoie pentru a lovi țintele.”

Laura Cooper, principalul oficial politic al Pentagonului pentru problemele legate de Rusia, Ucraina și Eurasia, a declarat într-un interviu recent: ”Cu fiecare capacitate pe care o oferim, indiferent dacă vorbiți despre HIMARS sau despre un anumit tip de rachete sau muniție, ne uităm mereu la disponibilitatea stocurilor noastre, luăm în considerare considerentele de producție și, așadar, acest lucru este valabil pentru fiecare capacitate și luăm decizii în consecință.”

O soluție luată în considerare de Kiev este să ceară aprobarea Washingtonului pentru a cumpăra ATACMS dintr-o țară aliată care operează arma, folosind finanțare militară din Statele Unite, potrivit uneia dintre persoanele familiarizate cu discuțiile. 

Lista utilizatorilor ATACMS include Coreea de Sud, Polonia, România, Grecia, Turcia, Qatar și Bahrain.

În ciuda rezervelor Washingtonului, Ucraina continuă să facă presiuni pentru arme mai avansate, cu ATACMS de obicei în fruntea listei.

”Ucraina are nevoie de rachete cu rază lungă de acțiune”, a spus președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un mesaj video adresat poporului ucrainean în ianuarie, ”pentru a-l priva pe ocupant de oportunitatea de a-și plasa lansatoarele de rachete undeva departe de prima linie și de a distruge orașele ucrainene”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel