SUA pun pe lista neagră sute de avioane ruseşti, printre care jetul privat al lui Abramovici
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
 Foto: Captură video Sky News
Foto: Captură video Sky News
Departamentul american al Comerţului a trecut pe lista neagră aproximativ 100 de avioane ruseşti, printre care cel al omului de afaceri rus Roman Abramovici şi Boeingurile companiei Aeroflot, care au încălcat recent sancţiunile SUA împotriva Rusiei, notează AFP.

Statele Unite au interzis avioanelor fabricate în Statele Unite sau având în compunere cel puţin 25% piese de origine americană să intre în Rusia fără o autorizaţie specifică.

Dar, 'de la 2 martie 2022, pe baza informaţiilor disponibile publicului, ministerul a identificat o serie de zboruri comerciale şi private din ţări terţe către Rusia, toate fiind deţinute sau controlate de, sau în regim charter ori închiriate de Rusia sau cetăţeni ruşi', explică ministerul într-un comunicat care publică lista completă a aeronavelor în cauză.

Aceste avioane nu mai pot beneficia de realimentare, întreţinere sau furnizare de piese de schimb ori de servicii.

'Împiedicând aceste aeronave să primească orice serviciu, inclusiv din străinătate, de exemplu', orice zbor internaţional din Rusia cu aceste aeronave ar putea duce la blocarea lor la sol, a indicat Departamentul Comerţului. Lista cuprinde avioane ale companiilor Aeroflot, AirBridge Cargo, Utair, Nordwind, Azur Air şi Aviastar, precum şi avionul privat Gulfstream G650 al lui Roman Abramovici.

'Publicăm această listă pentru a avertiza lumea că nu vom permite companiilor şi oligarhilor din Rusia şi Belarus să călătorească în impunitate, încălcând legile noastre', a declarat secretarul american pentru comerţ, Gina Raimondo. Statele Unite şi aliaţii săi au impus sancţiuni fără precedent împotriva Rusiei în urma invaziei Ucrainei la 24 februarie, reaminteşte AFP. 

Citește și UE a interzis exporturile în Rusia de maşini scumpe, şampanie, bijuterii şi alte bunuri de lux folosite de oligarhii care îl susţin pe Putin

Uniunea Europeană a interzis marţi exporturile în Rusia de maşini scumpe, şampanie, bijuterii şi alte bunuri de lux folosite de elitele care îl susţin pe preşedintele Vladimir Putin, pentru a sancţiona stilul lor de viaţă somptuos în contextul războiului dus în Ucraina, relatează AFP. 

O listă cu produse şi bunuri de lux aprobată de statele membre ale UE a fost publicată în Jurnalul Oficial. Ea are 14 pagini şi vizează produsele din sectoarele petrecerii timpului liber, luxului şi tehnologiilor din UE. 'Unele ţări nu sunt convinse încă de sancţiuni, însă încercăm să le explicăm că nu au niciun interes să ajute la ocolirea lor', a recunoscut marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Măsurile publicate marţi constituie a patra serie de sancţiuni adoptată de Uniunea Europeană împotriva Moscovei de la decizia Kremlinului de a invada Ucraina. Cincisprezece oligarhi şi industriaşi, printre care miliardarul Roman Abramovici, proprietarul clubului englez de fotbal Chelsea, au fost adăugaţi pe lista neagră a ruşilor ale căror averi din UE au fost îngheţate.

Roman Abramovici, apropiat al lui Vladimir Putin, a fost deja sancţionat de UK. Vezi continuarea știrii aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel