SUA promit că vor respinge orice tentativă de invadare a Taiwanului: Amenințarea e clară!
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Jake Sullivan, consilierul pentru securitatea națională de la Casa Albă, a promis că SUA vor respinge orice tentativă de invadare a Taiwanului.

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat pentru Bloomberg că există o „amenințare distinctă” a acțiunii militare chineze împotriva Taiwanului și că SUA vor „împinge orice efort de a schimba status quo-ul.

Într-o avanpremieră a unui interviu cu David Rubenstein la emisiunea Bloomberg „The David Rubenstein Show: Peer-to-Peer Conversations” lansat joi, 8 septembrie, gazda l-a întrebat pe Sullivan dacă există vreun scenariu în care China ar putea invada Taiwan. Sullivan a răspuns spunând că „rămâne o amenințare clară că ar putea exista o contingență militară în jurul Taiwanului”.

Sullivan a subliniat că Beijingul și-a consolidat politica oficială de a nu renunța la invazia Taiwanului. El a spus că invazia rămâne o opțiune potențială pentru „reunificarea” Taiwanului.

Acesta a afirmat că poziția Chinei față de strâmtoarea Taiwan s-a schimbat de-a lungul timpului, ceea ce a spus el este evidențiat de „tulburarea status quo-ului în strâmtoarea Taiwan”. Consilierul Casei Albe a acuzat China că întreprinde acțiuni care „subminează pacea și stabilitatea”.

„Nu ar trebui să existe nicio modificare unilaterală a status quo-ului”

Sullivan a contrastat apoi comportamentul Chinei cu politica SUA, pe care a descris-o ca fiind „consecventă”. El a explicat apoi că, pe baza politicii SUA „o singură China”, a Legii privind relațiile cu Taiwan și a trei comunicate comune, nu ar trebui să existe „nicio modificare unilaterală a status quo-ului” în strâmtoarea Taiwan. El a subliniat că guvernul SUA va „respinge orice efort de a schimba status quo-ul prin forță”.

Când a fost întrebat despre poziția administrației Biden cu privire la legislația în așteptare din Congres, menită să susțină sprijinul SUA pentru Taiwan, Sullivan a spus că se va întâlni cu parlamentarii pentru a discuta cu privire la acest lucru.

El a fost reticent să intre în detalii despre planurile Casei Albe, dar a dezvăluit că există modalități prin care SUA pot „consolida asistența de securitate”, pe care el a descris-o ca fiind „eficientă și robustă, care va îmbunătăți securitatea Taiwanului”. Totuși, el a spus că există „alte elemente care ne îngrijorează”, conform Taiwan News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel