Data publicării:

SUA: Prețuri record la carne în ultimii 40 de ani. Creșteri de 28% pentru bacon

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
SUA: Prețuri record la carne în ultimii 40 de ani. Creșteri de 28% pentru bacon / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
SUA: Prețuri record la carne în ultimii 40 de ani. Creșteri de 28% pentru bacon / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Baconul este mai scump pentru americani decât a fost în ultimii 40 de ani.

Problemele lanțului de aprovizionare și presiunile inflaționiste care au devenit prea frecvente în aceste vremuri de pandemie și-au jucat cu siguranță rolul în creșterea prețurilor la carne de porc, alături de o serie de influențe specifice industriei prelucrătoare. Administrația președintelui Joe Biden, la rândul său, consideră că prețurile sunt ridicate din cauza câtorva companii mari care controlează majoritatea cotei de piață.

Conform așteptărilor analiștilor, nu este prefigurată o diminuare a prețurilor.

Prețuri ridicate la carnea de porc

Lanțul de aprovizionare cu carne de porc internă a fost unul dintre cele mai afectate atunci când virusul Covid-19 a început să se răspândească în SUA.

Consumatorii afectați au cumpărat congelatoare și au eliminat ghișeele pentru carne. Astfel, lanțul de servicii alimentare s-a oprit efectiv peste noapte, rupând un braț major al lanțului de aprovizionare. Uzinele de ambalare a cărnii au devenit astfel niște focare pentru virusuri. 

Când aceste instalații s-au închis, viața animalelor a continuat, cauzând eutanasierea a milioane de porci, fără a fi transformați în alimente. În plus, producătorii, temători de a depăși cererea cu prea multă ofertă, au început să-și limiteze efectivele de producție, în cele din urmă scăzând aprovizionarea cu carne de porc din acest an, a declarat Adam Speck, economist la IHS Markit.

Se preconizează că producția de carne de porc se va închide cu 2% mai puțin decât nivelul din 2020, a spus el.

Ce se va întâmpla cu cererea


"Cererea a fost excepțională în SUA, angrenând comerțul cu amănuntul mai mult decât s-a întâmplat vreodată", a spus Speck într-un e-mail către CNN Business. Efectul combinat al aprovizionării mai stricte si cererea mai mare de proteine ​​in general au contribuit la această inflație.

Cu o lipsă de carne în depozitele frigorifice la sfârșitul anului trecut, industria s-a bazat mai mult pe carnea proaspătă, ceea ce, la rândul său, a ajutat la creșterea prețurilor materiilor prime, a spus el, adăugând că este probabil ca aceste costuri să fi atins punctul culminant și că indicațiile din piețe arată că prețurile ar trebui să revină la normal până în iunie 2022.

"Dar nu vă așteptați la o concesiune rapidă a prețurilor în următoarele câteva luni", a spus Speck, "întrucât comercianții cu amănuntul nu se grăbesc de obicei să reducă prețurile la șuncă".

Costurile cu hrana, transportul și forța de muncă au crescut, de asemenea, semnificativ, a declarat Trey Malone, profesor asistent și economist agricol la Universitatea de Stat din Michigan. Și asta fără a menționa influențele globale, în special reapariția pestei porcine africane.

Măsuri ale administrației Biden

La începutul acestei luni, Administrația Biden a stabilit un plan pe mai multe niveluri pentru a combate practicile de consolidare și anticoncurențiale din industria cărnii, despre care administrația susține că duce la inflație. Patru firme controlează între 55% și 85% din piața de porc, carne de vită și carne de pasăre, au scris economiștii Consiliului Economic Național într-un briefing din 8 septembrie.

Primele patru firme de prelucrare a porcilor controlează acum 66% din piață, o dublare a cotei de piață din 1976, potrivit NEC.

„Această consolidare oferă acestor intermediari puterea de a constrânge atât consumatorii, cât și fermierii”, au scris ei.

Prețurile cărnii de porc, de vită și de pasăre au înregistrat unele dintre cele mai mari salturi, printre alte produse alimentare, din decembrie 2020, crescând cu 12,1%, 14% și, respectiv, 6,6%, au scris ei.

Ca răspuns, planurile de acțiune ale Administrației Biden și ale Departamentului Agriculturii din SUA includ aplicarea legilor antitrust; investigații privind stabilirea prețurilor; oferirea de 1,4 miliarde de dolari ca asistență pentru pandemie micilor producători, fermieri și lucrători și investiția de 500 de milioane de dolari pentru a sprijini noii concurenți, scrie CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel