SUA nu mai vor fentanil. Cum „paralizează” China societatea americană prin droguri
Cu ocazia summitului de la San Francisco, Joe Biden și Xi Jinping vor discuta și despre exportul de fentanil din China către SUA și Mexic.
Oficialii americani urmează să finalizeze un acord cu China pentru a combate exportul substanțelor chimice de bază folosite în producerea de fentanyl, conform a două persoane familiare cu situația, notează edition.cnn
Acordul va viza companiile care produc și exportă materia primă pentru fabricarea opioidului sintetic letal, au spus persoanele menționate. Scopul ar fi de a limita semnificativ exportul de fentanil în Mexic, au adăugat sursele menționate.
Este un fapt știut că, încă din 2015, importul de fentanil (N.R. care este un drog sintetic foarte periculos cu efecte puternice pe termen scurt) din China în SUA a crescut la cote record.
Inițial, potrivit mai multor surse de specialitate, s-a crezut că Republica Populară Chineză poartă un „război” biologic cu SUA prin folosirea fentanilului ca „armă”, fiind o răzbunare de pe urma celor două războaie ale opiului din secolul XIX, atunci când o mare parte din populația de bărbați a Chinei devenise dependentă de droguri. Evenimentul își lăsase amprenta asupra Chinei până la instaurarea comunismului în țara asiatică.
De asemenea, potrivit crsreports, care este un organism de control în SUA, menționează că importul de fentanil în State vine din două surse. Prima este transportul maritim, din China, direct către porturile din State, iar cealaltă este importul din China în Mexic, acolo de unde „dealerii” trec granița și comercializează mai departe în statul american.
Una dintre măsurile care au dorit să combată importul ilegal de fentanil în SUA, și nu numai, a fost creșterea taxelor vamale de către SUA a importurilor din China, însă nu a rezolvat nici pe departe problema adusă în discuție, în 2017.
Joe Biden și Xi Jinping sunt față în față. De ce s-au întâlnit cei doi președinți
Am luat legătura și cu Gigel Lazăr, preşedintele Federaţiei Antidrog, pentru a afla mai multe despre fenomenul „fentanil”, care a cuprins atât de mulți tineri din SUA și care ar putea reprezenta un pericol și pentru continentul european.
DC News: Ce este fentanilul și cât de periculos e?
„Este un drog sintetic. Fentanilul dă, în general, o anumită rezistență organismului, dar pe termen foarte scurt. Creează dependență. Genul acesta de droguri, care fac parte din clasa opioidelor, sunt foarte puternice. Cea mai mare problemă a fentanilului este că oferă o dependență foarte puternică.”
DC News: Folosește China acest drog sintetic pentru a „ataca” societatea americană?
Potrivit specialistului, folosirea ca armă a fentanilului de către guvernul chinez sau de anumite corporații din China ar putea avea ca scop testarea acestuia pe o populație foarte mare și predispusă dependenței de droguri până când efectul „dorit” se va împlini. Acest lucru ar putea duce la o probabilitate cât mai mare de comercializare a drogului, fără a fi folosit cu scopul de a „lovi” în societatea americană, ci doar în interes economic.
„Există varianta de cobai. Ei sunt folosiți (N.R. Populația SUA), înainte de a fi aruncat pe piață drogul respectiv. Dacă sunt interese de genul unui război hibrid dintre SUA și China, avem convingerea că, în momentul în care ar fi dorit să facă chestia asta împotriva societății americane, ar exista destui cobai până la a se ajunge la un nivel unde să poată să aibă efectul pe care și l-ar fi dorit asupra societății americane.”
Compoziția fentanilului ar trebui verificată pentru a observa potențialele schimbări și dacă se dorește „produsul perfect”
Specialistul ne-a mai spus că este important de aflat dacă fentanilul de pe piața de droguri americană are în compoziția sa și alte substanțe și, mai ales, dacă substanțele ce-l formează sunt diferite de la timp la timp. În cadrul ultimei supoziții, dacă ar fi adevărat, s-ar putea crede că se dorește o anumită „performanță” a fentanilului de pe piața de droguri din SUA, susținând și mai mult un posibil „război” biologic dintre cele două țări.
„Apare întrebarea dacă cei de la DEA (N.R. Drug Enforcement Administration) sau de la alte instituții de specialitate americane, au identificat în cadrul compoziției chimice și altceva decât compoziția chimică clasică. Ajungându-se la decese multiple, deja e o problemă. Ori discutăm despre supradoze, ori vorbim despre o schimbare de compoziție.”
În urma discuției cu specialistul sunt sugerate două întrebări legate de problema fentanilului exportat de China în lume, dar cu precădere în SUA: Dacă există un interes economic pentru guvernul chinez prin „vânzarea” drogurilor unei populații cu o putere de cumpărare mare, fiind vorba despre un drog sintetic ce costă foarte puțin pentru a fi produs, dar care se vinde pe bani grei tinerilor din SUA, sau dacă există un interes strategic pentru China în destabilizarea societății americane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News