SUA: Nu există discuții active pentru achiziții de petrol din Venezuela
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Casa Albă precizează că nu există discuții active pentru importul de petrol venezuelean de către Statele Unite ale Americii. 

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a afirmat luni, în cursul briefingului de presă cotidian, că, "în prezent, nu există discuţii active" pentru achiziţii de petrol venezuelean de către Statele Unite, notează AFP.

Autorităţile venezuelene au eliberat recent doi americani care erau închişi în ţară, un gest care a alimentat speculaţiile cu privire la o încălzire a relaţiei cu Statele Unite sau chiar la o reluare a importurilor americane de petrol venezuelean, interzise în prezent.

Venezuela a rupt relaţiile diplomatice cu Statele Unite în 2019. Statele Unite, care nu recunosc realegerea din 2018 a preşedintelui Nicolas Maduro, au impus Venezuelei o serie de sancţiuni, mai ales un embargo asupra importurilor de petrol. Înainte de această ruptură, Statele Unite erau principalul cumpărător de ţiţei venezuelean.

Venezuela este marele aliat al Rusiei în regiune şi recent şi-a reiterat sprijinul pentru "bunul său prieten" rus după invadarea Ucrainei.

SUA au interzis importurile de petrol din Rusia

Războiul a dus la creşterea preţurilor petrolului, reanimând în Statele Unite dezbaterea despre aprovizionarea cu energie, în special după ce principala putere mondială a decis să interzică importurile de ţiţei rusesc.

Opoziţia republicană acuză administraţia Joe Biden că a contribuit la creşterea preţului benzinei prin reducerea producţiei americane de petrol, lucru pe care Casa Albă îl contestă.

Preşedintele american, care se străduieşte să asigure "stabilitatea aprovizionării mondiale cu energie", s-a angajat într-o periculoasă diplomaţie a petrolului pentru a creşte oferta.

Analiştii sunt de părere că acest lucru îi va cere să discute cel puţin cu prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, acelaşi pe care Joe Biden îl acuză că a ordonat asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, scrie Agerpres

Rusia a solicitat asistență militară și financiară din partea Chinei

Rusia a cerut atât asistență militară, cât și financiară din partea Chinei pe fondul conflictului din Ucraina. În asistența solicitată de Rusia s-au numărat trusele de alimente militare neperisabile, preambalate, cunoscute în SUA sub denumirea de „masă, gata de mâncare” sau MRE, potrivit unor surse familiare cu această chestiune.

Solicitarea subliniază provocările logistice de bază despre care analiștii și oficialii militari spun că au împiedicat progresul Rusiei în Ucraina și ridică întrebări cu privire la pregătirea fundamentală a armatei ruse.

Unitățile desfășurate inițial au depășit capacitatea convoaielor de aprovizionare, iar rapoartele din surse deschise au arătat că trupele ruse au intrat în magazinele alimentare în căutarea hranei pe măsură ce invazia continua (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel