SUA neagă acuzațiile că ar profita de pe urma preţurilor exagerate la gazul lichefiat livrat Europei
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 29 noi 2022, 09:24
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Casa Albă a respins acuzaţiile potrivit cărora SUA profită de pe urma preţurilor exagerate la livrările de gaz natural lichefiat (GNL) în Europa, relatează marţi DPA.    

Un responsabil al guvernului american a respins această acuzaţie, catalogând-o drept neadevărată, într-o conferinţă de presă luni seara, în care a afirmat că Washingtonul a pus accentul pe livrările de GNL pentru a ajuta Europa să se pregătească de iarnă.

Cea mai mare parte a gazului lichefiat din SUA este exportat, prin intermediul unor contracte pe termen lung, de companii străine care se ocupă de comerţul cu energie, a spus el.

Printre acestea se numără câteva companii europene care revând apoi gazul lichefiat contractat consumatorilor europeni, potrivit oficialului american, citat de DPA.

Ţările europene caută în prezent modalităţi pentru a înlocui aprovizionarea cu hidrocarburi după ce Rusia şi-a redus substanţial livrările de gaze naturale către ţările europene, ca represalii la sancţiunile impuse de Occident în urma invadării Ucrainei de către Moscova.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a acuzat recent ţările exportatoare de gaz lichefiat de creşterea exagerată a preţurilor pe fondul crizei energetice actuale.

Declaraţia Casei Albe intervine după ce mai mulţi responsabili europeni au afirmat săptămâna trecută, sub rezerva anonimatului, pentru Politico.eu, că SUA profită de pe urma războiului din Ucraina, prin vânzarea gazului lichefiat la preţuri exorbitante, notează Agerpres.

Oficialii europeni acuză SUA că au profitat de pe urma războiului. Borrell a cerut Washingtonului să răspundă preocupărilor europene

Oficialii UE îl atacă pe Joe Biden din cauza prețurilor vertiginoase ale gazului, vânzărilor de arme și comerțului, deoarece războiul lui Vladimir Putin amenință să distrugă unitatea occidentală.

La nouă luni după invadarea Ucrainei, Vladimir Putin începe să fractureze Occidentul. Înalți oficiali europeni sunt furioși pe administrația lui Joe Biden și acum îi acuză pe americani că fac avere din război, în timp ce țările UE suferă. 

”Adevărul este că, dacă te uiți cu atenție, țara care profită cel mai mult de pe urma acestui război este SUA, deoarece vând mai mult gaz și la prețuri mai mari și pentru că vând mai multe arme”, a declarat un oficial înalt pentru Politico.

Potrivit Politico, comentariile explozive – susținute în public și în privat de oficiali, diplomați și miniștri din alte părți – urmează furiei crescânde în Europa față de subvențiile americane care amenință să distrugă industria europeană. Kremlinul va saluta probabil otrăvirea atmosferei în rândul aliaților occidentali. 

”Ne aflăm într-adevăr într-un moment istoric”, a spus înalt oficial al UE, argumentând că dubla lovitură a perturbării comerțului din cauza subvențiilor americane și a prețurilor mari la energie riscă să întoarcă opinia publică atât împotriva efortului de război, cât și a alianței transatlantice. ”America trebuie să realizeze că opinia publică se schimbă în multe țări ale UE”.

”Americanii – prietenii noștri – iau decizii care au un impact economic asupra noastră”, a spus el într-un interviu acordat publicației Politico.

Cel mai mare punct de tensiune din ultimele săptămâni au fost subvențiile ecologice și taxele lui Biden, despre care Bruxelles-ul spune că îndepărtează în mod nedrept comerțul din UE și amenință că vor distruge industriile europene. În ciuda obiecțiilor formale din partea Europei, Washingtonul nu a dat până acum niciun semn de retragere. 

În același timp, perturbarea cauzată de invazia Ucrainei de către Putin împinge economiile europene în recesiune, cu inflația în creștere și o strângere devastatoare a aprovizionării cu energie care amenință cu întreruperi de curent și raționalizarea în această iarnă. 

În timp ce încearcă să-și reducă dependența de energia rusă, țările UE se îndreaptă spre gazul din SUA, dar prețul pe care europenii îl plătesc este de aproape patru ori mai mare decât același cost al combustibilului în America. 

Totul este prea mult pentru oficialii de rang înalt din Bruxelles și alte capitale ale UE. Președintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că prețurile mari ale gazelor din SUA nu sunt ”prietenoase”, iar ministrul german al Economiei a cerut Washingtonului să dea dovadă de mai multă ”solidaritate” și să contribuie la reducerea costurilor cu energia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?