SUA lucrează la introducerea dolarului digital. Ce așteptări are Biden de la noua monedă
Administrația Biden se apropie cu un pas de dezvoltarea unei monede digitale a băncii centrale, cunoscută sub numele de dolar digital.
Casa Albă a declarat vineri că, după ce președintele Joe Biden a emis un ordin executiv în martie prin care a cerut o varietate de agenții să caute modalități de reglementare a activelor digitale, agențiile au elaborat nouă rapoarte, care acoperă impactul criptomonedei asupra piețelor financiare, asupra mediului, inovaţia şi alte elemente ale sistemului economic, potrivit AP News.
Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a spus că o recomandare a Trezoreriei este ca SUA ”să promoveze politica și munca tehnică privind o potențială monedă digitală a băncii centrale, sau CBDC, astfel încât Statele Unite să fie pregătite dacă CBDC este determinată a fi în interesul național”.
”În acest moment, unele aspecte ale sistemului nostru actual de plată sunt prea lente sau prea scumpe”, a spus Yellen într-o convorbire de joi cu reporterii care prezentau unele dintre constatările rapoartelor.
Monedele digitale ale băncilor centrale diferă de banii digitali existenți disponibili pentru publicul larg, cum ar fi soldul unui cont bancar, deoarece ar fi o răspundere directă a Rezervei Federale, nu a unei bănci comerciale.
Potrivit think tank-ului nonpartizan al Consiliului Atlantic, 105 țări care reprezintă mai mult de 95% din produsul intern brut global explorează deja sau au creat o monedă digitală a băncii centrale.
Consiliul a constatat că SUA și Marea Britanie sunt cu mult în urmă în crearea unui dolar digital sau echivalentul acestuia.
Trezoreria, Departamentul de Justiție, Biroul pentru Protecția Finanțelor Consumatorului, Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse și alte agenții au fost însărcinate să contribuie la rapoarte care ar aborda diferite preocupări cu privire la riscurile, dezvoltarea și utilizarea activelor digitale. Mai multe rapoarte vor apărea în următoarele săptămâni și luni.
Eswar Prasad, profesor de comerț la Cornell, care studiază digitizarea monedelor, a declarat că raportul Trezoreriei ”are o perspectivă pozitivă despre modul în care un dolar digital ar putea juca un rol util în creșterea opțiunilor de plată pentru persoane fizice și companii”, recunoscând în același timp riscurile dezvoltării sale.
El a spus că raportul pregătește scena pentru crearea reglementărilor agenției și a legislației ”care pot îmbunătăți compromisul beneficiu-risc asociat criptomonedelor și tehnologiilor conexe”.
Asociația Blockchain, care face lobby pentru parlamentarii din Capitol Hill, a declarat într-o declarație că rapoartele Casei Albe sunt ”o oportunitate ratată de a consolida liderul cripto al SUA”.
”Aceste rapoarte se concentrează pe riscuri, nu pe oportunități”, se arată în declarație, ”și omit recomandări substanțiale despre modul în care Statele Unite își pot promova industria cripto în plină dezvoltare, inclusiv crearea de locuri de muncă, îmbunătățirea sistemului financiar și accesul extins pentru toți americanii”.
Citește și:
21 de ani de la atentatele de la World Trade Center. Joe Biden și Kamala Harris, mesaje la ceremoniile din SUA
La New York, mulţimea adunată în apropierea impresionantului memorial din Manhattan a păstrat mai multe momente de tăcere, marcând exact orele prăbuşirii celor patru avioane deturnate de comandouri islamiste şi la care cele două turnuri ale World Trade Center au căzut la pământ transformate în munţi de oţel şi praf.
La New York, vicepreşedinta Kamala Harris a ascultat în public lista foarte lungă de nume ale victimelor.
Un număr de 2.977 de persoane au murit la 11 septembrie 2001 în cele mai sângeroase atacuri din istorie, comise de organizaţia jihadistă Al-Qaida. Două avioane au lovit cele două turnuri ale World Trade Center din New York, un al treilea a atins Pentagonul, iar al patrulea, care ar fi ţintit Capitoliul sau Casa Albă, s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Shanksville, statul Pennsylvania, după ce pasagerii au încercat să blocheze acţiunea. Nimeni de la bordul celor patru avioane nu a supravieţuit.
Joe Biden a participat la ceremonia de la Pentagon
Preşedintele Joe Biden a participat la Pentagon la o ceremonie de depunere de coroane de flori în apropiere de clădirea lovită de unul dintre avioanele deturnate, unde au murit 184 de oameni.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News