SUA: Iranul NU a făcut „propuneri contructive” în discuțiile legate de programul nuclear
Autor: Andreea Ditcov | Publicat pe: 03 dec 2021, 23:37
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Conform informațiilor oferite de SUA, Iranul nu a venit cu propuneri potrivite în discuțiile celor două țări legate de programul nuclear.

Statele Unite au criticat vineri autorităţile de la Teheran, apreciind că nu au făcut propuneri constructive în cursul negocierilor privind programul nuclear de la Viena, relatează AFP, citat de Agerpres. 

Noul guvern iranian nu a venit la Viena cu propuneri constructive, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Europenii sunt dezamăgiți

Europenii şi-au exprimat vineri dezamăgirea şi îngrijorarea la câteva zile după reluarea, la Viena, a negocierilor privind dosarul nuclear iranian, potrivit unor înalţi diplomaţi din Franţa, Germania şi Regatul Unit.

Teheranul revine aproape asupra tuturor compromisurilor la care s-a ajuns cu dificultate în timpul primei runde de negocieri între aprilie şi iunie, au spus sursele citate.

Încheiat în 2015 între Republica Islamică şi şase mari puteri (SUA, Rusia, China, Franţa, Germania, Regatul Unit), acordul nuclear iranian a fost afectat în urma retragerii unilaterale a Statelor Unite în 2018 şi a restabilirii sancţiunilor.

În ripostă, Teheranul a renunţat la majoritatea angajamentelor sale. Negocierile de la Viena au ca scop revenirea la acord a Washingtonului, care participă indirect la discuţii.

Anglia și Israel se opun ascensiunii nucleare a Iranului

Regatul Unit și Israel vor „lucra noapte și zi” pentru a împiedica Iranul să devină o putere nucleară, au scris miniștrii de externe ai celor două țări într-un articol comun.

„Timpul trece, ceea ce sporește nevoia unei cooperări strânse cu partenerii și prietenii noștri pentru a contracara ambițiile Teheranului”, au scris duminică Liz Truss din Marea Britanie și omologul său israelian. Lapid, care este și premier de alternanță, a sosit la Londra în cadrul unei deplasări de două zile în Marea Britanie și Franța, cu o zi înainte de reluarea discuțiilor asupra programului nuclear al Iranului, la Viena.

G Ad:

Prim-ministrul israelian Naftali Bennett a declarat inițial că țara sa este „foarte îngrijorată” că puterile mondiale vor elimina sancțiunile împotriva Iranului în schimbul unor plafoane insuficiente asupra programului său nuclear, în timp ce negociatorii se întrunesc astăzi la Viena, într-un ultim efort de a relansa acordul nuclear.

Unul dintre obiectivele principale ale lui Lapid de a vizita Regatul Unit și Franța este să se asigure că sancțiunile bancare împotriva Iranului rămân în vigoare, potrivit Channel 13.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro