Data actualizării:
Data publicării:

SUA investesc 1 miliard de dolari în construcția unei mari centrale nucleare în Polonia

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Statele Unite ale Americii vor investi 1 miliard de dolari în energia nucleară din  Polonia, potrivit unui ministru de la Varșovia.

Statele Unite urmează să investească 1 miliard de dolari în construcția unei mari centrale nucleare în Polonia, în urma acordului dintre compania minieră poloneză KGHM și American Nu Scale Power, a dezvăluit ministrul polonez al activelor de stat, Jacek Sasin.

„Programul polonez prevede că primul bloc nuclear al unei mari centrale nucleare tradiționale va fi operațional în 2033”, a declarat Sasin la radioul polonez. „Suntem în prezent în etapa de selectare a unui model de finanțare”, a adăugat el.

Ministrul a explicat că partea poloneză a dorit ca americanii să furnizeze nu doar tehnologie nucleară, ci și capital. „Am primit o astfel de asigurare cu privire la cota serioasă a capitalului american. Vorbim de o sumă de aproximativ 1 miliard de dolari”, a spus el. Sasin a subliniat că astfel de asigurări cu privire la fondurile americane au fost date în timpul întâlnirii sale cu secretarul american de energie Jennifer Granholm.

Politica energetică poloneză până în 2040 prevede activarea primului bloc de centrale nucleare cu o putere cuprinsă între 1 și 1,6 gigawați în 2033. Alte blocuri vor fi introduse la fiecare doi sau trei ani și întregul program constă în construirea a șase blocuri de o putere totală de 9 gigawați. Cu toate acestea, anunțul unei investiții potențiale de un miliard de dolari poate să nu fie altceva decât o picătură în ocean. Costurile construirii unei centrale nucleare fiind extrem de mari.

Centrala nucleară Hinkley Point C, care este în prezent construită în Somerset, Marea Britanie, ar trebui să coste în jur de 30 de miliarde de dolari. Noua centrală franceză din Flamanville va costa până la 14,5 miliarde de dolari, iar centrala Barakah, construită în Emiratele Arabe Unite, care cuprinde patru reactoare, va costa aproximativ 32 de miliarde de dolari.

În acest moment, este greu de prevăzut cât va costa centrala nucleară poloneză. În 2021, Institutul Economic Polonez a estimat, însă, că prețul investiției s-ar putea ridica la 26,2 miliarde de dolari, scrie RMX.

Premierul Poloniei cere reuniunea urgentă a Consiliului European: Act de agresiune! E singura limbă pe care Putin o înțelege

 

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki s-a referit la declarația lui Putin într-o postare pe rețelele sociale. El a subliniat că decizia a fost o respingere a dialogului și un act de agresiune împotriva Ucrainei. El a cerut, de asemenea, o sesiune de urgență a Consiliului European pentru a discuta problema.

„Recunoașterea a două „republici” autoproclamate echivalează cu respingerea dialogului și încălcarea flagrantă a dreptului internațional. Este un act de agresiune împotriva Ucrainei care trebuie întâmpinat cu un răspuns fără echivoc și sancțiuni imediate. Este singura limbă pe care Putin o înțelege.

Solicit o reuniune urgentă a Consiliului European pentru a discuta această chestiune.“, a scris Morawiecki pe Twitter (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel