Data publicării:
SUA sunt îngrijorate de controlul Chinei asupra lanţurilor de aprovizionare
Statele Unite sunt din ce în ce mai îngrijorate de faptul că China poate folosi poziţia dominantă în lanţurile de aprovizionare ca un mijloc suplimentar de a face să progreseze influenţa sa politică şi militară, potrivit unui raport al serviciilor americane de informaţii dezvăluit miercuri, transmite AFP.
'Evaluarea anuală a ameninţărilor', redactată de serviciile directorului serviciilor naţionale de informaţii, notează că Beijingul îşi foloseşte deja controlul asupra lanţurilor de aprovizionare pentru a forţa companii străine şi unele state să transfere tehnologie şi inovaţii în China. 'Statul chinez este capabil să exploateze poziţiile sale dominante în lanţurile-cheie de aprovizionare pentru a-şi atinge obiectivele, însă nu fără costuri semnificative pentru sine', se arată în raport.
Pericolul ar fi crescut în cazul unei invazii cu succes a Taiwanului de către Beijing - insula fiind, de asemenea, unul dintre liderii mondiali în materie de componentele industriale şi tehnologice, în special semiconductori -, potrivit documentului. Perturbările cauzate de pandemia de COVID-19 au arătat lumii importanţa lanţurilor de aprovizionare în economia globalizată şi a ilustrat modul în care închiderea unei singure fabrici în China sau în altă parte a lumii ar putea perturba operaţiuni industriale majore la celălalt capăt al globului.
Raportul american enumeră mai ales dominaţia Chinei asupra anumitor sectoare tehnologice, printre care cel al semiconductorilor, al anumitor minerale, al bateriilor, al panourilor solare şi chiar al produselor farmaceutice. El citează un discurs din aprilie 2020 al lui Xi Jinping în care preşedintele chinez a spus că China doreşte să-şi sporească controlul asupra lanţurilor-cheie de aprovizionare, astfel încât 'să poată folosi aceste dependenţe pentru a ameninţa şi izola ţări străine în timpul unei crize'.
'Dominaţia Chinei asupra acestor pieţe ar putea prezenta riscuri importante pentru sectoarele americane şi occidentale de producţie şi de consum, dacă statul chinez este capabil să folosească cu pricepere în profitul său dominaţia pentru câştiguri politice şi economice', se arată în raport.
Documentul subliniază că şi alte provocări militare sunt puse de China: capacităţile armatei chineze în domeniul rachetelor convenţionale reprezintă 'probabil' o ameninţare serioasă pentru bazele americane din Asia de Est. Şi în spaţiu, China va fi probabil 'printre cele mai bune din lume' până în 2030 în toate domeniile, cu excepţia unor tehnologii specifice. La acea dată, braţul comercial al industriei spaţiale chineze va fi, de asemenea, un concurent major pentru rivalii săi occidentali, mai scrie în raport, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News