SUA îndeamnă România să combată corupţia. David Muniz: Pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
SUA îndeamnă România să combată corupţia. David Muniz - Pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri
SUA îndeamnă România să combată corupţia. David Muniz - Pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri
SUA îndeamnă Guvernul României să continue să combată corupţia, pentru "a îmbunătăţi" mediul general de afaceri.  

De asemenea, pentru "a-şi consolida" poziţia în rândul statelor UE care încearcă să atragă investitori americani, a declarat, joi, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz, la Forumul Investitorilor Străini organizat de Business Review.

"Îndemnăm Guvernul României să continue să combată corupţia, să organizeze consultări cu părţile implicate şi să desfăşoare consecvent evaluări ale impactului înainte de adoptarea legislaţiei, pentru a îmbunătăţi mediul general de afaceri şi a-şi consolida poziţia în rândul statelor UE care încearcă să atragă investitori americani", a transmis Muniz, potrivit site-ului misiunii SUA în România.

Potrivit acestuia, "România îmbină în mod fericit energia nucleară, hidroelectrică, petrolul, gazele naturale, energia eoliană şi multe alte resurse". Cu toate acestea, a adăugat David Muniz, "Raportul de ţară al Comisiei Europene din anul 2020 cu privire la România a menţionat instabilitatea legislativă persistentă, procesul decizional imprevizibil, capacitatea instituţională redusă şi corupţia drept factori care erodează încrederea investitorilor".

"Companiile americane repetă aceste îngrijorări şi menţionează şi deficitul de infrastructură energetică şi de transporturi care reduc eficienţa operaţiunilor şi cresc costurile", a menţionat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.

SUA apreciază candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a completat Muniz. "În calitate de partener apropiat şi prieten, SUA vor susţine eforturile României de a ajunge să aibă climatul de investiţii şi statul de drept la standardele cerute în cursa de a deveni membră a OCDE", a afirmat el.

David Muniz a vorbit şi despre cooperarea româno-americană în domeniul militar. "Colaborarea cu România şi cu aliaţii noştri din NATO îmi dă speranţe, deoarece am făcut faţă provocărilor majore pe care le-a adus invazia Rusiei din Ucraina asupra securităţii şi bunăstării de pe continent. Când mă uit la dumneavoastră, văd aliaţi şi parteneri", a mai spus însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, relatează Agerpres.

Vezi și:

Americanii de la NuScale Power intenționează să construiască în România o nouă centrală nucleară, unică în lume

Dacă se ajunge la un acord pentru a merge mai departe cu o centrală, România ar putea deveni prima țară din Europa, și poate din lume, care să aibă o astfel de centrală, cunoscută sub numele de mic reactor modular.

Statele Unite au anunțat luni că vor pune la dispoziție României un simulator de pregătire în vederea construirii unui nou tip de centrală nucleară în țară, potrivit New York Times.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a primit vizita secretarului adjunct al Departamentului de Energie al SUA, David M. Turk

La întâlnirea de luni au participat secretarul adjunct al Departamentului de Energie al SUA, David M. Turk,  ministrul Energiei, Virgil Popescu și directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

Proiectate pentru a fi mai ieftine și mai ușor de construit decât reactoarele nucleare tradiționale, reactoarele modulare au fost propuse de mai mulți producători.

Cea din România urma să fie construită de NuScale Power, o companie start-up cu sediul în Portland, Oregon. Guvernul a anunțat că centrala va fi construită la Doicești, pe locul unei centrale pe cărbune la aproximativ 80 km nord-vest de Bucureşti.

Abordarea NuScale cu privire la energia nucleară implică construirea de reactoare relativ mici în fabrici și apoi asamblarea unor grupuri din acestea la fața locului pentru a genera energie. Scopul este de a reduce atât costurile, cât și timpul de construcție. Centralele nucleare moderne convenționale pot costa 10 miliarde de dolari sau mai mult.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis mulțumiri pentru susținerea acordată sistemului european de energie

„Vrem să dezvoltăm parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii și în alte domenii relevante, precum cel industrial, economic, cercetare-dezvoltare, nuclear. România e singura țară europeană cu tehnologie nucleară nord-americană. Avem nevoie de noi surse de energie și există un consens politic pentru dezvoltarea proiectelor în domeniul nuclear”, a afirmat premierul Ciucă. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel