SUA încearcă să dezamorseze conflictul diplomatic cu Turcia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
SUA încearcă să dezamorseze conflictul diplomatic cu Turcia
SUA încearcă să dezamorseze conflictul diplomatic cu Turcia
Statele Unite ale Americii au încercat să dezamorseze o dispută diplomatică cu Turcia, care l-a convocat pe ambasadorul SUA cu privire la o declarație privind uciderea a 13 turci răpiți în Irak.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a acuzat Statele Unite că sprijină grupurile armate kurde despre care Ankara spune că au executat 13 turci în nordul Irakului. Ulterior, acesta a vorbit despre declarația SUA de condamnare a evenimentului: "Declarația făcută de Statele Unite este o farsă. Ați spus că nu sprijiniți teroriștii, de fapt, când sunteți de partea lor și în spatele lor", a spus Erdoğan (Vezi AICI).

Inițial, SUA au declarat că au condamnat crimele dacă s-a confirmat că responsabilitatea revine PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan). Ulterior, luni, secretarul de stat american, Antony Blinken, într-un apel telefonic cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, și-a exprimat condoleanțele și a declarat că Washingtonul crede că PKK este responsabil pentru decese.

"Secretarul a exprimat condoleanțe pentru moartea ostaticilor turci din nordul Irakului și a afirmat opinia noastră că teroriștii PKK sunt responsabili", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-o declarație.

În această lună, Turcia a lansat o operațiune militară împotriva bazelor PKK din nordul Irakului, despre care Erdogan a declarat că a fost concepută parțial pentru a elibera cei 13 ostatici. Cel puțin 48 de membri ai grupului armat kurd au fost uciși în timpul operațiunii, potrivit ministrului apărării al Turciei, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel