SUA: Germania afectează economia mondială
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
obama si merkel
obama si merkel

Statele Unite ale Americii critică direct și în termeni extrem de duri politicile economice ale Germaniei, despre care transmit că fragilizează stabilitatea economiei în Europa şi restul economiei mondiale, potrivit raportului semestrial întocmit de Trezoreria americană.

Publicația nemțească "Faz", citată de România Liberă, cataloghează termenii folosiți în raport ca fiind "neobişnuit de clari": nu se mai ţine seama de ter­meni diplomatici şi se foloseşte un vocabular destinat diagnosticării unui bolnav.

Departamentul Trezoreriei a identificat modelul de creştere al Germaniei datorat exporturilor drept un factor major responsabil de fragilitatea redresării statelor membre UE. "Ritmul anemic de creştere a cererii interne în Germania şi dependenţa sa faţă de exporturi fragilizează".

Schimbare de atitudine

Ani de zile, acest raport bianual al Trezoreriei, consacrat politicilor economice internaţionale şi adresat Congresului a fost ocazia pentru SUA de a critica politica comercială dusă de China, dar de această dată Germania este cea arătată cu degetul.

Departamentul Trezoreriei critică politicile economice ale celor mai mari trei economii mondiale, după SUA. Accentul pus pe Germania reprezintă o schimbare drastică în angajamentul economic al Administraţiei Obama cu unul dintre aliaţii cei mai importanţi. De la debutul crizei datoriei în zona euro, în 2010, responsabilii americani au evitat criticarea publică a Germaniei, ţinând cont de rolul său central în menţinerea intactă a blocului monedei europene.

Dependenţa de zona euro a exporturilor face mai dificilă – pentru SUA şi alte state – rezolvarea propriilor probleme economice.

Vezi și: Scenariu pentru prăbușirea Germaniei după victoria Angelei Merkel

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel