SUA condamnă comportamentul periculos al Rusiei după distrugerea în spaţiu a unui satelit
Statele Unite au condamnat cu fermitate tragerea unei rachete anti-satelit de către Rusia, care a provocat mii de reziduuri ce reprezintă un pericol inclusiv pentru astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională, transmite AFP.
'Mai devreme în cursul zilei de astăzi, Rusia a efectuat în mod iresponsabil un test de distrugere a unei rachete anti-satelit cu ascensiune directă împotriva unuia din propriii sateliţi', a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, care a descris comportamentul Moscovei drept 'periculos şi iresponsabil'.
'Ameninţă interesele tuturor naţiunilor'
Conform oficialului american, această acţiune 'a generat peste 1.500 de reziduuri orbitale trasabile şi sute de mii de bucăţi mai mici de resturi care acum ameninţă interesele tuturor naţiunilor'. Fără să dorească să comenteze despre posibile măsuri de retorsiune, Ned Price a spus că Statele Unite 'vor să precizeze că nu vor tolera acest gen de activitate'.
Această acţiune 'demonstrează în mod clar că afirmaţiile Rusiei, potrivit cărora se opune militarizării spaţiului, sunt înşelătoare şi ipocrite', a adăugat el.
'Îngrijorare imediată'
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că 'îngrijorarea imediată este legată de reziduuri, care acum plutesc şi ar putea deveni un pericol, inclusiv pentru Staţia Spaţială Internaţională'.
'Urmărim îndeaproape tipul de mijloace pe care Rusia pare că doreşte să le dezvolte', a adăugat el. Luni dimineaţa cei şapte astronauţi de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale au fost nevoiţi să se refugieze în navele andocate pentru a se pregăti de o eventuală evacuare, conform Agerpres.
VEZI ȘI Armată UE de până la 5.000 de militari fără SUA. Ce presupune Busola strategică
A început Summitul virtual dintre preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping
Preşedintele american Joe Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping au început luni un summit virtual mult aşteptat, liderul de la Casa Albă subliniind necesitatea unor garanţii pentru a se evita conflictul dintre cele două ţări, în timp ce liderul chinez a pledat pentru o comunicare mai bună, transmite AFP.
'Concurenţa dintre cele două ţări nu trebuie să se transforme într-un conflict, intenţionat sau nu', a asigurat reşedintele Joe Biden, aceste discuţii la nivel înalt având loc pe măsură ce se acumulează litigiile între Washington şi Beijing în legătură cu Taiwanul, dar şi cu alte subiecte, precum chestiunile comerciale şi drepturile omului.
'China şi Statele Unite trebuie să îşi îmbunătăţească comunicarea şi cooperarea', a afirmat preşedintele Xi Jinping, care s-a declarat bucuros să îl vadă pe 'vechiul său prieten' pentru prima dată prin videoconferinţă, cele două conversaţii anterioare desfăşurându-se telefonic. 'Sunt gata să lucrez cu dumneavoastră', a continuat preşedintele chinez.
'O răscruce critică'
Conversaţia dintre cei doi lideri, care a început la 19:45, ora Washingtonului (00:45 GMT marţi) ar putea dura 'câteva ore', precizase anterior purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. Însă atât la Washington, cât şi la Beijing, aşteptările privind rezultatul acestor discuţii sunt temperate, neaşteptându-se rezultate concrete, a avertizat Casa Albă.
Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, a declarat luni că cei doi lideri 'vor avea un schimb de opinii sincer, profund şi cuprinzător' cu privire la legăturile lor bilaterale, care se află la 'o răscruce critică'. Joe Biden, care şi-ar fi dorit să se întâlnească faţă în faţă cu omologul chinez, trebuie să se mulţumească cu o întâlnire virtuală deoarece Xi Jinping nu a părăsit China de aproape doi ani, invocând motive sanitare. Vezi continuarea știrii aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News