Data publicării:
SUA cer Ucrainei să aleagă un procuror general credibil pentru combaterea corupţiei / Update - Pe cine a desemnat Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a desemnat pe Andrii Kostin, deputat în Rada Supremă (parlamentul unicameral) din partea formaţiunii sale, Slujitorul poporului, în funcţia de procuror general, relatează Reuters şi Ukrinform.
Zelenski a depus un proiect de rezoluţie în parlament pentru ca forul legislativ să voteze candidatura acestuia pentru a confirma numirea lui Kostin în locul Irinei Venediktova, care a fost revocată din funcţia de procuror general la începutul acestei luni.
Reprezentantul preşedintelui la Curtea Constituţională, Fiodor Venislavski, a fost mandatat să prezinte proiectul de rezoluţie privind nominalizarea candidaturii noului procuror general în şedinţa plenară a parlamentului. Nu se ştie deocamdată când se va reuni parlamentul în sesiune plenară pentru a vota candidatura lui Kostin.
Parlamentul de la Kiev a aprobat solicitarea lui Zelenski privind demiterea Irinei Venediktova din funcţia de procuror general şi a lui Ivan Bakanov din cea de şef al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la 19 iulie, la două zile după ce preşedintele ucrainean îi suspendase din funcţie pe cei doi pentru incapacitatea de a fi eliminat spioni ruşi şi colaboratori ai Moscovei din instituţiile statului ucrainean după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.
După vot, David Arahamia, liderul partidului de guvernământ şi un apropiat al lui Volodimir Zelenski, a scris pe Telegram că Venediktova 'rămâne în echipă', lăsând să se înţeleagă că ea urmează să primească un post diplomatic.
Știrea inițială
Statele Unite au cerut marţi Ucrainei să aleagă un procuror general credibil care să-l înlocuiască pe cel demis recent, cerând eforturi reînnoite pentru lupta împotriva corupţiei, în contextul în care Kievul încearcă să prevină atacurile ruseşti, relatează AFP.
'Ne alăturăm poporului ucrainean pentru a sublinia importanţa unei numiri transparente a unui nou procuror general, cu înaltă calificare şi cu adevărat independent', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
'Independenţa şi imparţialitatea procurorului general sunt cruciale pentru a asigura integritatea eforturilor în acest sens în Ucraina', a adăugat el.
Lupta împotriva corupţiei în Ucraina, o preocupare de lungă durată pentru Statele Unite, este cu atât mai importantă cu cât ţara aflată în război doreşte să adere la Uniunea Europeană, a remarcat Ned Price.
'Corupţia trebuie combătută chiar dacă Ucraina se apără de războiul de agresiune al Rusiei', a spus el, apreciind că dacă ofensiva Moscovei reprezintă o 'ameninţare externă', 'corupţia este o ameninţare internă'.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat la jumătatea lunii iulie demiterea procurorului general Irina Venediktova, precum şi a şefului serviciilor de securitate Ivan Bakanov. Şeful statului le-a reproşat eforturile insuficiente în combaterea spionilor ruşi şi a colaboratorilor Moscovei, scrie Agerpres.
Citeșteș și - Zelenski cere Europei să "riposteze" la "războiul gazului" întărind sancţiunile contra Rusiei
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut Europei să "riposteze" la "războiul gazului" dus de Rusia întărind sancţiunile europene contra Moscovei.
"Astăzi am auzit noi ameninţări faţă de Europa privind gazele. În ciuda concesiei privind turbina pentru Nord Stream, Rusia nu va relua aprovizionarea cu gaz a ţărilor europene, aşa cum este obligată prin contract", a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic comentând anunţul Gazprom privind o nouă tăiere drastică a livrărilor de gaz pentru Europa.
Se referea la poziţia Rusiei care a redus deja de două ori volumul livrărilor sale în iunie, spunând că gazoductul nu poate funcţiona normal fără o turbină care era în reparaţie în Canada şi care nu s-a întors în Rusia din cauza sancţiunilor impuse de occidentali.
De atunci, Germania şi Canada s-au înţeles să readucă echipamentul în Rusia, dar turbina nu a fost încă livrată. "Este un război al gazelor deschis pe care Rusia îl duce contra Europei unite. Nu le pasă ce se va întâmpla cu oamenii, cum vor suferi - de foame din cauza blocării porturilor, de frig iarna şi de sărăcie... sau din cauza ocupaţiei. Sunt doar forme diferite de teroare", a lansat preşedintele ucrainean.
"Nu vă gândiţi la felul în care să readuceţi turbina, ci întăriţi sancţiunile"
"De aceea trebuie să ripostaţi. Nu vă gândiţi la felul în care să readuceţi turbina, ci întăriţi sancţiunile", a concluzionat el. Occidentalii acuză Moscova că se foloseşte de arma energetică drept represalii pentru sancţiunile adoptate după ofensiva contra Ucrainei. Gazoductul Nord Stream care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică este strategic pentru aprovizionarea cu gaz a europenilor foarte dependenţi de resursele energetice ruseşti, scrie Le Figaro, citat de Rador. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News