Data actualizării:
Data publicării:

SUA, cel mai mare poluator din lume: daune de peste 1,9 miliarde de dolari provocate altor țări din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Cercetările plasează SUA înaintea Chinei, Rusiei, Indiei și Braziliei în ceea ce privește daunele globale, deoarece expertul în climă spune că cifrele sunt ”foarte severe”.

SUA au provocat daune de peste 1,9 miliarde de dolari altor țări din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit unei noi analize care a furnizat prima măsurare a răspunderii națiunilor în alimentarea crizei climatice.

Volumul imens de gaze cu efect de seră generat de SUA, care a contribuit la încălzirea planetei,  a provocat daune econonomice altor țări, în mare parte sărace, prin producerea de valuri de căldură și recolte eșuate astfel încât SUA sunt găsite responsabile pentru pierderi de venituri globale de peste 1,91 de miliarde de dolari din 1990 până astăzi, potrivit The Guardian.

Acest lucru plasează SUA înaintea Chinei, în prezent principalul emitent gaze cu efect de seră, Rusia, India și Brazilia fiind următorii cei mai mari contributori la daunele economice globale prin emisiile lor.

Combinați, acești cinci principali vinovați au provocat un total de 6 miliarde de dolari în pierderi la nivel mondial, sau aproximativ 11% din PIB-ul global anual prin alimentarea schimbărilor climatice.

”Este o cifră mare”, a spus Chris Callahan, cercetător la Dartmouth College și autor principal al studiului, despre pierderea economică globală. ”Nu este surprinzător că SUA și China sunt în fruntea acestei liste, dar cifrele sunt într-adevăr foarte clare. Pentru prima dată, putem arăta că emisiile unei țări pot fi urmărite până la un prejudiciu specific”, a adăugat acesta.

Cercetătorii de la Dartmouth au combinat o serie de modele diferite, arătând factori precum emisiile, condițiile climatice locale și schimbările economice, pentru a stabili impactul precis al contribuției unei țări individuale la criza climatică. Ei au căutat aceste legături pe o perioadă cuprinsă între 1990 și 2014, cu cercetarea publicată în revista Climatic Change.

Ceea ce au descoperit a fost o imagine neuniformă – națiunile bogate din latitudinile nordice, cum ar fi cele din America de Nord și Europa, sunt cele mai vinovate pentru alimentarea schimbărilor climatice dar în același timp aceste țări nu au fost încă grav afectate din punct de vedere economic așa cum au fost afectate țările mai sărace.

Țări precum Canada și Rusia au beneficiat chiar de sezoane agricole mai lungi și de daune agricole reduse din cauza frigului, pe măsură ce iernile s-au încălzit.

 

Vezi și:

Reducerea emisiilor de gaze în UE. Dragoș Popescu atrage atenția: 20% din emisiile generate de industria de petrol și gaze provin din România

Dragoș Popescu, membru al Comisiei de Mediu din Senat, a vorbit despre reducerea emisiilor de gaze în UE și situația în care se află România, dar și despre un proiect care ar face posibilă centralizarea actelor emise de instituțiile de Mediu. 

”M-aș referi la ceea ce face România și o să îmi asum rolul opoziției, trebuie să existe și o voce critică. Aș începe prin a spune că din cele 85 de proceduri de infringement deschise de Comisia Europeană împotriva României, 17 sunt pe mediu și opt pe energie. Din cele pe mediu sunt trei în domeniul apei, cinci în domeniul naturii, șase în domeniul aerului și două pe deșeuri. Majoritatea sunt deschise recent, începând din 2019 - 2020, dar sunt și unele foarte vechi, deschise din 2008, la un an de la aderarea la Uniunea Europeană.

Dintre factorii care duc la crearea gazelor cu emisii de seră, mă pot referi la metan, pentru că este unul dintre gazele cu cele mai puternice efecte, care rezistă și 20 de ani și unde România este ușor deficitară. Avem niște date de pe site-ul Uniunii Europene, chiar dacă Uniunea Europeană s-a angajat să respecte un obiectiv colectiv de reducere a emisiilor cu 58% până în 2030, având ca referință anul 2020. 13% din totalul emisiilor de metan pe domeniul energiei al Uniunii Europene sunt generate de România. 20% din emisiile generate de industria de petrol și gaze provin din România. Pe lângă industria de petrol și gaze, avem 53% la nivel european metan provenit din sectorul agricol”, a explicat Dragoș Popescu, membru al Comisiei de Mediu din Senat. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel