Data publicării:

(VIDEO) - Cel mai bătrân condamnat la moarte din lume a fost executat prin injecție letală

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto YouTube
Sursa Foto YouTube
Cel mai bătrân deținut condamnat la moarte din Texas a fost executat joi pentru uciderea unui ofițer de poliție din Houston în timpul unei opriri în trafic în urmă cu aproape 32 de ani.

Carl Wayne Buntion, în vârstă de 78 de ani, a fost executat prin injecție letală  la penitenciarul de stat din Huntsville. El a fost condamnat pentru împușcarea mortală din iunie 1990 asupra ofițerului de poliție din Houston James Irby, un membru al forței de aproape 20 de ani, potrivit USA Today.

 

Curtea Supremă a SUA a respins cererea avocaților lui Buntion de a opri execuția acestuia

Buntion era eliberat condiționat de doar șase săptămâni când l-a împușcat pe Irby, în vârstă de 37 de ani. Buntion, care avea un dosar penal extins, era un pasager în mașina pe care Irby a oprit-o. În 2009, o curte de apel a anulat sentința lui Buntion, dar un alt juriu l-a condamnat la moarte trei ani mai târziu.

Înainte de moartea sa, James Irby vorbise despre pensionare și despre petrecerea mai mult timp cu cei doi copii ai săi, care la acea vreme aveau 1 și 3 ani, a spus soția sa, Maura Irby.

„Era gata să completeze documentele și să stea acasă și să deschidă un magazin de furaje”, a spus Maura Irby, 60 de ani. „Vroia să fie tatăl care a fost acolo pentru a merge la toate jocurile de minge și la dansurile tatălui fiică. Era un tip super, iubirea vieții mele.”

Până la execuția sa, diverse instanțe de stat și federale au respins, de asemenea, recursurile avocaților lui Buntion pentru a opri condamnarea lui la moarte. Consiliul de grațiere și eliberare condiționată din Texas i-a respins marți cererea de clemență.

2. -imagine fara descriere- (executie-sua_79455000.jpg)

 

Avocații lui Buntion au subliniat neconstitulionalitatea execuției

Avocații lui Buntion au spus că el a fost responsabil pentru moartea lui Irby și „merita să fie pedepsit aspru pentru acea crimă”.Dar ei au susținut că execuția sa este neconstituțională, deoarece concluzia juriului că ar fi un viitor pericol pentru societate - unul dintre motivele pentru care a fost condamnat la moarte - s-a dovedit incorectă și, de asemenea, execuția sa nu ar servi niciun scop legitim, deoarece a trecut atât de mult timp de la condamnarea lui.

Avocații săi l-au descris pe Buntion ca pe un deținut geriatric care nu reprezintă nicio amenințare, deoarece suferă de artrită, vertij și avea nevoie de un scaun cu rotile.

 

Buntion a fost, de asemenea, primul deținut executat în Texas în 2022

Deși Texas a fost cel mai aglomerat stat pentru pedeapsa capitală din națiune, au trecut aproape șapte luni de când a efectuat o execuție. Au existat doar trei execuții în fiecare dintre ultimii doi ani, în parte din cauza pandemiei de coronavirus și a întârzierilor legate de întrebările legale despre refuzul Texasului de a permite consilierilor spirituali să atingă deținuții și să se roage cu voce tare în camera morții.

 

Văduva Maura Irby speră că execuția lui Buntion va încheia capitolul dureros din viața ei 

„Am îndesat atât de mult într-un portbagaj mare și mi-am închis capacul în minte, în inima mea, pentru că nu credeam că se va întâmpla cu adevărat ceva”, a spus Irby.

În timp ce execuția a stârnit amintiri dureroase pentru ea, Irby a spus că i-a reamintit și de munca ei de advocacy în siguranța publică după moartea soțului ei, inclusiv a ajutat la elaborarea unei legislații care a permis declararea impactului victimei la procese.

Irby a spus că ea și cei doi copii ai săi sperau că, odată cu execuția, un capitol dureros din viața lor poate fi în sfârșit închis.

„Așadar, sper că Jimmy se va odihni în sfârșit în pace și apoi vom putea cu toții să răsuflă ușurați și să-l păstrăm în rugăciunile noastre acum și în inimile noastre”, a spus Irby.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel