Data publicării:

SUA caută un acord diplomatic pentru a preveni conflictul dintre Israel și Hezbollah, spune șeful Pentagonului

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Statele Unite lucrează urgent la un acord diplomatic care să permită civililor israelieni și libanezi să se întoarcă la casele lor de pe ambele părți ale frontierei, a declarat marți secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, conform Reuters.

Bombardamentele de la granița de nord a Israelului au dus la evacuarea a zeci de mii de oameni din zonele de pe ambele părți ale frontierei și s-au intensificat în ultimele săptămâni, provocând temeri privind un război total între Israel și Hezbollah.

„Provocările Hezbollah amenință să atragă popoarele israelian și libanez într-un război pe care nu-l doresc. Un astfel de război ar fi o catastrofă pentru Liban și ar fi devastator pentru civilii nevinovați israelieni și libanezi”, a spus Austin la începutul întâlnirii sale cu ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, la Pentagon.

„Diplomația este de departe cea mai bună cale de a preveni o escaladare suplimentară. Așadar, căutăm urgent un acord diplomatic care să restabilească calmul durabil la granița de nord a Israelului și să permită civililor să se întoarcă în siguranță la casele lor de pe ambele părți ale frontierei Israel-Liban”, a adăugat el.

Consilierul național pentru securitate al Israelului, Tzachi Hanegbi, a spus că în săptămânile următoare Israelul va încerca să rezolve conflictul cu grupul puternic armat Hezbollah din Liban și ar prefera o soluție diplomatică.

Hanegbi a spus că Israelul a discutat cu oficialii americani posibilitatea ca un sfârșit așteptat al operațiunilor militare intense ale Israelului în Gaza să permită ajungerea la un „aranjament” cu Hezbollah.

La Pentagon, Gallant a spus că va discuta despre pregătirea militară cu Austin. „Lucrăm îndeaproape pentru a obține un acord, dar trebuie să discutăm și despre pregătirea pentru orice scenariu posibil”, a spus Gallant.

Amenințarea Hezbollah a prins Ciprul nepregătit: care sunt problemele în joc?

Amenințarea Hezbollah de a riposta împotriva Ciprului dacă acesta ajută Israelul să atace Libanul a evidențiat poziția geopolitică delicată a insulei mediteraneene, spun analiștii.

Ciprioții au fost luați prin surprindere când liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, i-a menționat într-un discurs pe 19 iunie, spunând că Ciprul va fi considerat „parte a războiului” dacă Israelul va folosi aeroporturile și bazele cipriote într-un atac asupra Libanului.

„Guvernul cipriot ar trebui să fie atent,” a spus el.

Pentru mulți, anunțul a fost un șoc.

Președintele Nikos Christodoulides a declarat reporterilor: „Cipru nu este implicat, în niciun fel, în conflictele militare,” ca răspuns la comentariile lui Nasrallah.

„Nu înțeleg,” a spus Angelina Pliaka, un avocat din capitala Nicosia. „Nu avem nicio implicare și nu sprijinim Israelul.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel