Data publicării:

SUA au răspuns provocărilor Chinei din strâmtoarea Taiwan

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Statele Unite ale Americii au trimis un avion de patrulă în strâmtoarea Taiwan, ca urmare a provocărilor Chinei din ultimele zile.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA și-a reafirmat vineri (24 iunie) dreptul de a opera în zone aflate sub jurisdicția dreptului internațional, în urma unor rapoarte conform cărora un avion de patrulă și recunoaștere P-8A Poseidon al Marinei SUA a survolat strâmtoarea Taiwan în acea zi.

Comandamentul a confirmat într-o declarație că aeronava a tranzitat strâmtoarea, spunând: „Operând în strâmtoarea Taiwan e în conformitate cu dreptul internațional, Statele Unite susțin drepturile și libertățile de navigație ale tuturor națiunilor”.

Calea de zbor a aeronavei demonstrează angajamentul SUA față de un Indo-Pacific liber și deschis, a spus comandamentul. Acesta a adăugat că SUA vor „continua să zboare, să navigheze și să opereze oriunde permite legea internațională, inclusiv în strâmtoarea Taiwan”.

China continuă provocările în regiune

Această mișcare vine după ce avioanele din Taiwan au interceptat 29 de avioane militare chineze care zburau în zona sa de identificare a apărării aeriene (ADIZ) marți (21 iunie). Până acum în această lună, China a trimis 51 de avioane în ADIZ din Taiwan, inclusiv 32 de avioane de luptă, șapte bombardiere, un avion de realimentare și 11 avioane de observare (citește AICI).

Beijingul și-a intensificat activitățile militare în regiune în ultimele săptămâni. Pe 17 iunie, a lansat cel de-al treilea și cel mai avansat portavion de până acum din punct de vedere tehnologic (citește AICI).

Fujian este primul portavion construit intern din China și este echipat cu catapulte electromagnetice avansate și are o deplasare la sarcină completă de peste 80.000 de tone, conform ministerului chinez al apărării.

Pe 19 iunie, China a efectuat teste de apărare antirachetă. Ministerul apărării a spus că testele au fost interceptări cu rachete terestre, cu rază medie, „de natură defensivă” și „nu vizate împotriva niciunei țări” (citește AICI).

Pe 22 iunie, două nave ale Armatei Populare Chineze de Eliberare au navigat în apropierea coastei de nord-est a Taiwanului, între ținutul Yilan și insula japoneză Yonaguni, potrivit Ministerului Apărării din Japonia.

Ministerul Apărării Naționale din Taiwan a declarat că a trimis nave pentru a le monitoriza mișcările, conform Taiwan News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel