Data publicării:

SUA au inclus Israel în programul Visa Waiver

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Cetățenii din Israel vor putea călători în SUA fără viză, după ce țara a îndeplinit toate cerințele, inclusiv relaxarea restricțiilor impuse palestinienilor-americani.

Israelul a fost admis în Programul de scutire a vizelor americane (VWP), a anunțat miercuri administrația președintelui american Joe Biden, după ani de eforturi din partea ambelor guverne, conform TimesofIsrael.

După ce au fost forțați să aștepte timp de câteva luni pentru a solicita și a obține o viză, cetățenilor din Israel li se va cere, de acum înainte, să completeze un formular de sistem electronic de autorizare a călătoriei (ESTA) cu câteva zile înainte de a începe o călătorie turistică sau de afaceri în SUA care are o lungime de până la 90 de zile.

Secretarul pentru Securitatea Internă Alejandro Mayorkas și secretarul de stat Antony Blinken au făcut anunțul oficial miercuri.

Într-o informare adresată jurnaliştilor israelieni la începutul zilei, responsabilul cu afaceri al Ambasadei SUA, Stephanie Hallett, a oferit Israelului un „mazal tov” (n.r. o felicitare) pentru că a devenit a 41-a ţară care a intrat în VWP, numind-o „încă o reflectare a forţei securităţii noastre bilaterale, a relației economice și culturale”.

Această performanță a venit după o campanie intensă condusă de fostul ambasador al SUA în Israel, Tom Nides și de Ambasada SUA la Ierusalim.

Israelul a făcut numeroase concesii pentru cetățenii americani

Americanii palestinieni și americanii de origine arabă și musulmană s-au confruntat de mult timp cu discriminarea din partea autorităților israeliene în timp ce călătoreau către și dinspre statul evreu.

Palestinienilor li se interzice în mare parte să folosească aeroportul Ben Gurion și sunt forțați să zboare din Amman înainte de a traversa pe jos punctul de trecere a frontierei Allenby dintre Cisiordania și Iordania, ceea ce face experiența de călătorie mai lungă și mai costisitoare.

Israelul s-a angajat să trateze toți călătorii americani în mod egal, inclusiv pe cei de origine musulmană și arabă, rezervându-și în același timp dreptul de a refuza intrarea celor pe care îi consideră a fi o amenințare semnificativă pentru securitate.

De asemenea, a fost de acord să permită celor aproximativ 70.000 de palestinieni-americani identificați în registrul populației al Autorității Palestiniene ca locuitori în Cisiordania să solicite un permis asemănător ESTA, permițându-le să intre în Israel timp de până la 90 de zile, inclusiv să zboare de pe Ben Aeroportul Ben Gurion.

Ulterior, Israelul a fost de acord să acorde privilegii similare celor aproximativ 700 de cetățeni americani enumerați în registrul populației AP ca rezidenți ai Fâșiei Gaza. Cu toate acestea, acel subset se va confrunta în continuare cu condiții mai stricte decât ale cetățenilor americani din Cisiordania, având în vedere că SUA încă își descurajează cetățenii să călătorească în Gaza, care este condusă de Hamas - o organizație teroristă desemnată de SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel