SUA au dat verdictul în cazul Siria: Vezi dovezile prezentate de John Kerry și planul Washington-ului
”Întrebarea nu mai este ce știm. Întrebarea este ce vom face în privința asta”, a fost partea cheie a discursului ținut, vineri, de secretarul de stat american John Kerry. SUA nu au nicio îndoială că Bashar al-Assad a folosit arme chimice împotriva rebelilor. Au oferit cifre, amănunte, și au sugerat că, din perspectiva lor, ”crima împotriva conștiinței” nu poate rămâne nepedepsită. Kerry a lăsat să se înțeleagă faptul că Washington-ul va trece peste un aviz negativ al ONU, pentru că echipa trimisă de Organizație la fața locului ”nu ne poate spune mai multe decât știm deja”.
[caption id="attachment_360100" align="alignleft" width="640"] Foto: captură live stream[/caption]”Știm că” este construcția cu care și-a început Kerry fiecare frază a pledoariei sale, în ultima zi pe care ONU o are la dispoziție pentru a-și termina cercetările de la Damasc.
”Nu vă cer să mă credeți pe cuvânt, puteți citiți și dvs. dovezile. Citiți verdictul serviciilor noastre secrete despre atacul lui Bashar al-Assad din 21 august. Serviciile noastre au revăzut cu grijă informații ale acestui atac”, a spus Kerry.
El a precizat că SUA au acționat fără precedent când au decis să declasifice acte de maximă importanță, pentru corecta informare a publicului, dar că există informații care vor rămâne secrete.
”Regimul Assad are cel mai mare program de arme chimice din întregul Orient Mijlociu și le-a folosit de mai multe ori anul acesta. Cu trei zile înainte de atacul din 21 august, erau oameni la locul din Damasc care pregăteau lovitura”, a mai spus Kerry. El a afirmat că soldații care au executat atacul au fost preveniți să folosească măști de gaze.
”Știm de unde și la ce oră s-au lansat rachetele. Au venit numai din zonele controlate de regim și au aterizat numai în zonele rebelilor”, a punctat oficialul.
Decese provocate de armele chimice ale lui Assad: 1429
”Guvernul știe că cel puțin 1429 de sirieni au fost uciși, 426 fiind copii”, a arătat John Kerry.
În continuare, Kerry a vorbit despre pericolul de a nu face nimic, care ar crea un precedent mai mult decât periculos. Un precedent care ar ”impulsiona” alte state, precum Iranul, care au arme de distrugere în masă, să le folosească fără reținere, crede Kerry.
”E bunul simț, sunt dovezi, sunt fapte. Întrebarea nu mai este ce știm. Întrebarea este ce vom face în privința asta”, a întrebat Kerry. ”Care este riscul pasivității?”
Avizul ONU, facultativ. Consultarea Congresului și a populației, imperioasă
”ONU nu ne va spune cine a folosit armele. Nu este misiunea lor. Prin definiția mandatului lor, ONU nu vă poate spune mai multe decât v-am spus noi astăzi”, a subliniat oficialul.
Kerry a ținut să sublinieze că intervenția nu va presupune trupe la sol și nu va semăna cu cele din Irak, Afganistan sau Libia.
Președintele Barack Obama nu a luat încă o decizie pentru că urmează să se consulte în zilele următoare cu poporul american, cu partenerii internaționali și cu membrii Congresului.
Secretarul-general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, vineri seara, pentru presa daneză, că alianța militară interguvernamentală nu va interveni în Siria, deoarece nu vede care ar putea fi ”rolul” unei asemenea acțiuni din partea NATO.
Citește raportul întocmit de Serviciile de Informații și publicat de autoritățile de la Washington, care dovedește, potrivit lui John Kerry, că Bashar al-Assad a folosit arme chimice împotriva rebelilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News