Data actualizării:
Data publicării:

SUA au anunţat că vor trimite un ajutor militar Ucrainei în valoare de 200 de milioane de dolari

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Specna arms)
Sursă foto: Pexels (Specna arms)
Statele Unite au anunţat luni că vor trimite Ucrainei un nou ajutor de securitate în valoare de 200 de milioane de dolari.

Ajutorul include muniţii de apărare antiaeriană, proiectile de artilerie, capacităţi antiblindate şi echipamente suplimentare de deminare, a declarat secretarul american de stat Antony Blinken.

Lunea trecută, doi oficiali americani au spus pentru Reuters că vor începe să distribuie fonduri în valoare de 6,2 miliarde de dolari, descoperite în urma unei erori contabile a Pentagonului care a supraevaluat ajutoare de miliarde de dolari pentru Ucraina.

În luna mai, Pentagonul a transmis că a atribuit din greşeală o valoare mai mare decât cea justificată armamentului american trimis la Kiev, atunci când personalul a folosit "valoarea de înlocuire" în loc de "valoarea amortizată" pentru a contabiliza muniţia, rachetele şi alte echipamente în valoare de miliarde de dolari trimise în Ucraina.

Ucraina are nevoie de armament, care poate fi expediat din stocurile americane în câteva zile sau săptămâni, pentru a putea continua să respingă invazia Rusiei. Eroarea contabilă este în beneficiul Kievului, deoarece pot fi trimise mai multe echipamente, scrie Reuters.

Citește și - Ucraina condamnă acţiunile 'provocatoare' ale Rusiei în Marea Neagră

Ucraina a condamnat luni ceea ce a numit acţiuni "provocatoare" ale Rusiei şi a cerut contramăsuri decisive ale comunităţii internaţionale, la o zi după ce Moscova a anunţat că una dintre navele sale de război a tras focuri de avertizare asupra unui vas de marfă în Marea Neagră, informează Reuters.

Duminică, Moscova a declarat într-un comunicat că nava sa de patrulare Vasili Bîkov a tras cu arme automate asupra vasului sub pavilion Palau Sukru Okan, după ce căpitanul navei nu a răspuns la cererea de oprire pentru o inspecţie.

Rusia a anunţat că va trata orice navă care se apropie de porturile ucrainene ca potenţiale vase militare după ce s-a retras dintr-un acord sub egida ONU luna trecută, care a permis trecerea în siguranţă a cerealelor ucrainene pe Marea Neagră.

"Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei condamnă puternic acţiunile provocatoare întreprinse de Federaţia Rusă la 13 august în Marea Neagră în legătură cu nava turcească de marfă uscată +Sukru Okan+, care era în drum spre portul Ismail", a declarat ministerul într-un comunicat.

Kievul a spus că incidentul este o încălcare gravă a dreptului internaţional şi "a exemplificat politica deliberată a Rusiei de a pune în pericol libertatea navigaţiei şi siguranţei transportului comercial maritim în Marea Neagră".

"Ne exprimăm sprijinul şi solidaritatea cu Turcia, partenerul nostru strategic, şi facem apel la comunitatea internaţională să ia măsuri decisive pentru a preveni acţiunile Federaţiei Ruse care împiedică trecerea paşnică a vaselor prin Marea Neagră", a declarat ministerul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel