SUA ar putea cataloga Rusia drept "stat sponsor al terorismului"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Дмитрий Трепольский, Pexels
Fotografie de la Дмитрий Трепольский, Pexels
Rusia ar putea fi catalogată de SUA drept "stat sponsor al terorismului". Avertismentul vine de la Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA. 

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, l-a avertizat pe secretarul de stat, Antony Blinken, că, dacă Departamentul de Stat al SUA nu recunoaşte Rusia ca stat sponsor al terorismului, Congresul va face acest lucru, adoptând o lege în acest sens, titrează 'Politico', citând două surse bine informate.

Pelosi i-a înaintat această solicitare lui Blinken, în timpul unei convorbiri telefonice, care a avut loc săptămâna trecută, au specificat sursele. Publicaţia aminteşte că Congresul SUA i-a acordat secretarului de stat dreptul de a recunoaşte un stat drept stat sponsor al terorismului, dar el dispune de aceste atribuţii şi o poate face şi în mod independent.

Cuba, Coreea de Nord, Iran şi Siria au fost declarate state sponsor ale terorismului în Statele Unite. Acest statut implică faptul că Administraţia SUA impune anumite restricţii asupra contactelor cu aceste ţări şi asupra acordării de asistenţă acestora din exterior.

Reprezentanţii Departamentului de Stat şi ai Biroului preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, au refuzat să comenteze, scrie Rador.

Kievul acuză marile companii financiare americane și europene de ”crime de război”

Arătând cu degetul către marile bănci a fost Oleg Ustenko, consilier economic al președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, care a acuzat marile companii financiare americane și europene că ”prelungesc conflictul și suferința” poporului ucrainean, ajutând autoritățile ruse să-și finanțeze propriul exporturile de hidrocarburi și deci să dispună de resurse pentru a realiza invazia Ucrainei, potrivit Europa Today.

Ustenko a menționat în mod special cele patru grupuri financiare care au ajuns în punctul de vedere al Kievului: HSBC, Citigroup, Crédit Agricole și JP Morgan. 

Principalele companii de comercializare a mărfurilor - Vitol, Trafigura, Glencore și Gunvor - sunt, de asemenea, inculpate pentru vânzările și achizițiile de petrol rusesc.

Oficial, companiile acuzate de Kiev aplică sancțiuni internaționale la literă. Totuși, este și adevărat că sancțiunile nu împiedică, cel puțin pentru moment, o serie de relații comerciale pe care marile bănci continuă să le aibă cu Rusia.

În acest impas, Ucraina amenință că după război va trage la răspundere companiile vizate în fața Curții Penale Internaționale. Deși această instanță nu are competența de a investiga acțiunile guvernelor și companiilor, poate urmări penal persoane acuzate de ”crime de război”.

Evoluția jurisprudențială s-ar putea întâlni la Kiev. Companiile internaționale, în conformitate cu regulile aprobate în ultimii ani, trebuie să țină cont de fapt de situația drepturilor omului și a respectului pentru mediu în țările cu care își desfășoară activitatea.

Banca franceză BNP Paribas, de exemplu, a intrat în miza justiției de la Paris pentru ”crime împotriva umanității” datorită activităților sale din Sudan în anii 2000. Un precedent care ar putea cântări asupra viitorului marilor bănci.

CITEŞTE ŞI Zelenski: Ucraina nu este o zonă de graniţă între orci şi elfi, ci un viitor partener pentru 27 de ţări UE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel