SUA, aproape de evitarea incapacității de plată. Biden și liderul republican al Camerei ar fi ajuns la un acord; tabăra lui Trump, dezamăgită de rezultat (surse)
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 25 mai 2023, 20:41
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
După săptămâni de incertitudine și tensiune, surse politice indică faptul că președintele republican al Camerei, Kevin McCarthy, se apropie de un acord cu Joe Biden privind creșterea plafonului datoriei în schimbul reducerii unor cheltuieli guvernamentale.  

Rapoartele indică faptul că Joe Biden și președintele Camerei, republicanul Kevin McCarthy, se apropie de un acord cu privire la un proiect de lege care ar ridica plafonul datoriei până la alegerile din 2024, ceea ce i-ar permite președintelui să evite un nou impas până după ce alegătorii vor merge la vot.

Negocierile rămân doar pe hârtie până când rezoluția nu este adoptată atât Camera, cât și Senatul, unde trebuie să se treacă peste orice compromis care apare pentru a preveni o incapacitate de plată a guvernului SUA care ar putea avea loc la 1 iunie, scrie The Guardian.

Propunerea împăciuitoare este deja respinsă de aripa extremistă a Partidului Republican, care subliniază faptul că McCarthy va avea probabil nevoie de votul democraților pentru a obține orice proiect de lege bipartizan în Congres.

„Kevin McCarthy este pe punctul de a încheia o înțelegere teribilă pentru a ceda limita datoriilor”, a spus Russ Vought, fost director al Biroului de Management și Buget, din mandatul lui Donald Trump.

În Senat, republicanul Mike Lee din Utah s-a angajat deja să „folosească toate instrumentele procedurale pe care le are la dispoziție pentru a împiedica un acord de plafonare a datoriilor care nu conține cheltuieli substanțiale și reforme bugetare”. O astfel de întârziere în camera superioară ar putea crește riscul de neplată.

Trezoreria nu își asumă riscuri – Wall Street Journal raportează că oficialii au venit cu un plan în cazul în care limita nu este ridicată la timp.

Trezoreria se pregătește pentru posibilitatea ca Congresul să nu ridice plafonul datoriei la timp, relatează Wall Street Journal.

Oficialii au apelat la un plan elaborat în 2011, în timpul unei dispute anterioare privind limita datoriilor, dintre democrați și republicani, care a făcut ca o agenție de credit majoră să reducă ratingul Americii pentru prima dată.

Doisprezece ani mai târziu, Wall Street Journal raportează că obiectivul este aproape același acum ca și atunci: prevenirea, pe cât de mult posibil a unor daune aduse reputației financiare a țării dacă liderii de la Washington nu pot ajunge la un acord până la începutul lunii iunie, termenul aproximativ la care SUA își va epuiza numerarul disponibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?