SUA anunţă restricţii de vize pentru responsabili chinezi
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
SUA au anunţat marţi că vor impune restricţii de vize unor responsabili ai guvernului şi Partidului Comunist din China, din cauza încălcării drepturilor omului la care este supusă minoritatea musulmană în provincia Xinjiang, transmit dpa şi AFP. 

Decizia survine la o zi după ce Washingtonul a anunţat includerea pe o listă neagră a 28 de organizaţii guvernamentale şi companii chineze, din aceleaşi motive. Secretarul de stat Mike Pompeo s-a referit la o serie de presupuse abuzuri, printre care 'detenţii în masă în lagăre de internare (...) şi controale draconice asupra exprimării identităţilor culturale şi religioase', precum şi la supravegherea sistematică prin intermediul tehnologiilor avansate.

Mike Pompeo a cerut Chinei 'să înceteze imediat campania de represiune din Xinjiang'. Peste un milion de membri ai grupurilor minoritare musulmane - uiguri, kazahi şi de alte etnii - au fost internaţi în lagăre în provincia Xinjiang, conform unor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi oficiali americani.

Departamentul de Stat nu a prezentat imediat lista oficialilor chinezi supuşi restricţiilor, precizând însă că acestea îi vor viza şi pe membrii familiilor lor. Beijingul şi-a exprimat nemulţumirea faţă de decizia Washingtonului, apreciind că aceasta este destinată să submineze 'eforturile contrateroriste' în Xinjiang şi să obstrucţioneze dezvoltarea ţării. Pompeo a precizat că aceste 'restricţii de vize' vin să 'completeze' înscrierea luni pe o listă neagră de către Departamentul Comerţului a 28 de organizaţii guvernamentale şi companii chineze implicate în supravegherea din Xinjiang.

Entităţile respective nu mai pot importa produse din SUA. Decizia SUA intervine cu câteva zile înainte de reluarea negocierilor comerciale între primele două puteri economice mondiale. Surse chineze citate de Reuters afirmă că Beijingul intenţionează să impună la rândul său restricţii de vize unor cetăţeni americani având legături cu grupări anti-chineze, în urma revocării de către SUA în luna mai a vizelor pentru unii profesori universitari chinezi. Ministerul Securităţii Publice lucrează de mai multe luni la elaborarea unor reglementări care să limiteze posibilitatea oricărei persoane angajate sau finanţate de serviciile de informaţii ale SUA sau de organizaţii americane pentru drepturile omului să se deplaseze în China. 'Nu este ceva ce ne dorim să facem, dar se pare că nu avem de ales', a declarat una din surse, potrivit Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel