Data actualizării:
Data publicării:

SUA acuză Rusia că 'nu-i pasă' de foametea din lume după ce Moscova și-a suspendat participarea la acordul privind exporturile de cereale ucrainene

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
SUA acuză Rusia că 'nu-i pasă' de foametea din lume după ce Moscova a decis să își suspende participarea la acordul privind exporturile de cereale ucrainene
SUA acuză Rusia că 'nu-i pasă' de foametea din lume după ce Moscova a decis să își suspende participarea la acordul privind exporturile de cereale ucrainene

Rusiei 'nu-i pasă' că lumea suferă de foamete, a denunţat marţi cu virulenţă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, făcând referire la decizia Moscovei de a-şi suspenda participarea la acordul privind exporturile de cereale ucrainene, relatează AFP.

'Orice decizie a Moscovei împotriva acordului este în esenţă un fel de a spune că nu-i pasă. Moscovei nu-i pasă că lumea poate suferi de foamete. Moscovei nu-i pasă că oamenii suferă de foamete', a repetat de mai multe ori Ned Price în faţa jurnaliştilor, denunţând acţiunile Rusiei, care în opinia sa agravează criza alimentară mondială.

El şi-a exprimat îngrijorarea în special în legătură cu creşterea preţurilor la alimente în întreaga lume, deja constatată din cauza incertitudinii din jurul acordului.

Afirmaţiile sale survin în contextul în care Centrul Comun de Coordonare (JCC), însărcinat cu acordul internaţional privind exporturile de cereale ucrainene în Marea Neagră, a anunţat marţi seară suspendarea tuturor deplasărilor de nave de marfă începând de miercuri.

Acest acord, suspendat sâmbătă de Rusia ca ripostă la atacurile care au vizat flota sa din Marea Neagră, a fost semnat la Istanbul la 19 iulie pentru patru luni şi are ca scop prevenirea unei grave crize alimentare, în special în Africa. El a permis exportul a aproape zece milioane de tone de cereale ucrainene, blocate în porturile Ucrainei de la începutul conflictului la 24 februarie. 

 

Zelenski: Rusia a cheltuit echivalentul a 2,3 milioane de pensii pentru atacul masiv de luni împotriva Ucrainei

 

'În loc să depăşească sărăcia', Rusia a cheltuit numai pentru atacul masiv cu rachete de luni asupra Ucrainei echivalentul a 2,3 milioane de pensii în Federaţia Rusă, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său cotidian, difuzat marţi seara, potrivit EFE şi Unian.

'Nu le pasă de costul terorii energetice. Dacă ne uităm doar la costul atacului rusesc de ieri (luni), rachetele şi dronele folosite au costat Rusia în medie echivalentul a peste 2,3 milioane de pensii', a spus Zelenski. Rusia a recunoscut că atacul cu peste 50 de rachete a vizat 18 obiective energetice ucrainene din zece regiuni.

Potrivit Kievului, Ucraina a doborât 45 din cele 55 de rachete de croazieră lansate în cursul acestui atac masiv, care a lăsat cu toate acestea sute de aşezări fără energie electrică. 'Şi acesta este doar un atac!'- a exclamat Zelenski.

'Adică veniturile lunare a 2.300.000 de pensionari ruşi... În loc să învingă sărăcia din ţara sa, liderul rus cheltuieşte totul pentru a evita să recunoască o greşeală istorică pe care a făcut-o cu acest război împotriva Ucrainei', a afirmat preşedintele ucrainean.

Anterior şeful administraţiei militare regionale din Odesa, Serhii Bratciuk, afirmase pe contul său din Telegram că atacurile cu rachete asupra Ucrainei din 31 octombrie au costat ţara agresoare circa 400-600 milioane de dolari, ceea ce reprezintă bugetul anual al unor mari oraşe industriale ruseşti precum Ekaterinburg sau Novosibirsk, potrivit Unian. Calculul e simplu, a explicat Bratciuk. Rusia a lansat luni cel puţin 50 de rachete de croazieră Kh-101 şi Kh-555. O rachetă Kh-101 costă 13 milioane de dolari, iar una Kh-555 - 7,5 milioane de dolari.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat marţi seară - potrivit Ukrinform - că administraţia americană a alocat 55 de milioane de dolari din fondurile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) pentru repararea şi întreţinerea infrastructurii de alimentare cu agent termic în Ucraina.

Potrivit acestuia, asistenţa USAID include, în special, expedierea a peste 1.600 de generatoare, precum şi a unor sisteme de purificare a apei şi a altor echipamente de încălzire.

'În ultimele 36 de ore, Rusia a lansat aproximativ 100 de rachete împotriva instalaţiilor de alimentare cu apă şi cu energie electrică în Ucraina. Odată cu scăderea temperaturii, aceste atacuri ruseşti, care urmăresc să sporească suferinţa oamenilor simpli, sunt deosebit de odioase', a subliniat Ned Price.

Fondurile alocate, a afirmat el, ar trebui să ajute Ucraina să repare şi să menţină infrastructura de alimentare cu căldură în 19 regiuni ale Ucrainei, în care trăiesc până la 7 milioane de ucraineni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel