SUA, mesaj către Israel după o lovitura din Fâşia Gaza. Garantarea securităţii media este "capitală"
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Washington a reacționat după ce o rachetă a armatei israeliene a prăbușit o clădire în care se aflau sediile redacțiilor Associated Press şi Al Jazira.

Casa Albă a transmis Israelului că asigurarea securităţii jurnaliştilor este "capitală", după ce o lovitură a statului israelian a pulverizat o clădire turn care adăpostea în special birourile agenţiei de presă americane Associated Press în Gaza, relatează AFP, scrie Agerpres. 

"Le-am spus direct israelienilor că garantarea securităţii jurnaliştilor şi a media independente este o responsabilitate de o importanţă capitală", a comunicat prin Twitter Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a executivului american.

Declarația agenției de presă AP



Agenţia de presă americană AP se declarase mai devreme "şocată şi oripilată" de această lovitură israeliană care a vizat blocul turn care îi adăpostea birourile şi pe cele ale canalului qatariot de televiziune Al-Jazeera în Gaza, calificând-o drept "evoluţie incredibil de îngrijorătoare".

La rândul său, Al-Jazeera a denunţat o "crimă" şi o tentativă de a "reduce media la tăcere" de către armata israeliană.

Tragedia, sub ochii jurnaliștilor 



Jurnalişti de la AFP au văzut cum blocul turn cu 13 etaje a fost pulverizat de mai multe rachete.

Washingtonul a trimis un emisar în Israel şi în teritoriile palestiniene pentru a cere încă o dată o "dezescaladare".

Înaltul responsabil al Departamentului de Stat american însărcinat cu probleme israeliene şi palestinene, Hady Amr, urmează să se întâlnească cu lideri israelieni la Ierusalim duminică şi se va deplasa în Cisiordania pentru convorbiri cu responsabili palestinieni.

Clădirea în care se aflau redacțiile Associated Press şi Al Jazira, distrusă

Israelul şi-a înmulţit atacurile aeriene asupra Fâşiei Gaza sâmbătă, în timp ce combatanţii palestinieni au lansat din nou o ploaie de rachete asupra mai multor oraşe israeliene, între care şi Tel Aviv, fără ca vreo acalmie să pară avută în vedere în această regiune care se confruntă cu cele mai grave violenţe din 2014, potrivit Reuters şi AFP, scrie Agerpres. 

La amiază, un bloc turn în Fâşia Gaza care adăpostea birourile agenţiei de presă americane Associated Press şi canalului de informaţii Al Jazira (din Qatar) s-a prăbuşit după ce a fost lovit de o rachetă israeliană.

"O lovitură israeliană a distrus turnul care adăpostea birourile AP din oraşul Gaza", a scris pe Twitter şi Jon Gambrell, jurnalist al agenţiei americane de presă. "Armata l-a avertizat pe proprietarul turnului în care AP îşi are sediul că va fi ţinta" unei lovituri, scrisese el cu puţin timp înainte.

CITEȘTE AICI: VIDEO - Momentul în care o rachetă a distrus sediul Associated Press şi canalului Al Jazira. Noi violențe între Israel și combatanții palestinieni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel