Studiul depus de OMV pentru Neptun Deep, incomplet. Vâlcu: Avem o carte de jucat. Pot pierde licența!
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Studiul depus de OMV pentru Neptun Deep a fost considerat incomplet de Statul Român, iar compania este somată să termine documentația în termen de 6 săptămâni. Jurnalistul Val Vâlcu spune că există riscul ca OMV să piardă licența pentru platforma continentală a Mării Negre.

Potrivit Antena 3 CNN, Romgaz a venit cu o notă de informare în ultima ședință de Guvern din 2022, după care a fost retrasă de pe ordinea de zi. Aceasta conținea informații privitoare la faptul că OMV nu a depus toată documentația necesară pentru acordul comercial. Acordul presupunea începerea exploatării în Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep.

În prezent, Statul Român somează compania austriacă să aibă documentația în termen de 6 săptămâni. 

Potrivit documentului, în cazul în care „ANRM solicită titularilor completarea studiilor de fezabilitate, echipa tehnică recomandă ca acestă completare să se realizeze cu respectarea structurii cadru“. De asemenea, se recomandă ca „studiile de evaluare a resurselor geologice și rezervelor să fie realizate de către operatorul OMV Petrom SA și nu de către o terță parte“.

Vâlcu: Mi-am luat gândul de la gazele din Marea Neagră

Jurnalistul Val Vâlcu a fost prezent la același post TV, la emisiunea Decisiv, moderată de Cătălina Porumbel, unde a făcut câteva remarci pe acest subiect:

„Eu mi-am luat gândul de la acele gaze din Marea Neagră, deoarece OMV-ul nu are niciun interes să investească acum, când creditul costă foarte mult. Vorbim de 4 miliarde de euro pe care le obține de la bănci cu o dobândă foarte mare și în condițiile în care nu se știe cum va evolua piața gazului.

Avem o carte de jucat și este posibil ca OMV-ul să fi cerut o amânare, pentru că dacă nu depune acea documentație completă, pierde licența automat. Nu mai trebuie să mai plătească Romgaz-ul sau Statul Român încă un miliard cum a plătit Exxon-ului și, de aceea, trag de timp, încearcă probabil să-și activeze pârghiile statale astfel încât să nu piardă licența. Evident că România poate, ulterior, să o exploateze, dacă nu o face OMV-ul. Licența nu este dată pe vecie, așa cum am dat retail-ul marilor lanțuri internaționale“, a spus, la Antena 3, jurnalistul val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel