STUDIU. Unul din patru copii dezvoltă long-COVID în urma infecției cu SARS-CoV2
Conform unui studiu, unul din patru copii care a făcut o formă simptomatică de COVID-19 dezvoltă long-COVID.
Un sfert dintre copiii cu simptome de COVID-19 dezvoltă long-COVID, potrivit datelor provenite din 21 de studii efectuate anterior în Europa, Asia, Australia și America de Sud, scrie Euronews. Dintre cei 80.071 de copii cu coronavirus participanți la studiu, 25% au dezvoltat simptome care au durat cel puțin 4 și până la 12 săptămâni sau noi simptome persistente care au apărut în decurs de 12 săptămâni, au raportat cercetătorii pe medRxiv înainte de evaluarea generală.
Lipsa evaluării inter pares în acest moment înseamnă că cercetarea ar trebui să fie tratată cu prudență, dar cantitatea mare de date pe care se bazează ar putea ajuta la clarificarea simptomelor cel mai frecvent asociate cu long-COVID.
„Până acum, atenția era îndreptată în primul rând pe faza acută a bolii. Cu toate acestea, odată ce faza acută a COVID-19 s-a încheiat, mulți indivizi se confruntă cu luni de simptome debilitante ale COVID-19, care necesită asistență medicală suplimentară și urmărire”, au spus autorii studiului.
Schimbări de dispoziție și tulburări de somn
Autorii au analizat 68 de studii privind long-COVID la copii și adolescenți. Analizând datele calitative și asigurându-se că nu se suprapun, au restrâns numărul la doar 21, examinând un total de 80.071 de tineri. Au fost descoperite „mai mult de 40 de efecte pe termen lung” asociate cu long-COVID la copii și adolescenți.
Cinci cele mai răspândite au fost simptomele de dispoziție (16,5%), oboseală (9,7%), tulburări de somn (8,4%), dureri de cap (7,8%) și simptome respiratorii (7,6%). Alte simptome raportate frecvent au inclus congestie nazală, simptome cognitive, cum ar fi tulburări de concentrare și memorie, pierderea poftei de mâncare și miros alterat.
Cercetătorii recunosc că este dificil să se obțină concluzii ferme folosind date reunite din multe studii diferite cu metodologii diferite. Cu toate acestea, datele arată clar că minorii suferă, de asemenea, consecințe asupra sănătății fizice și mintale derivate de la COVID, a declarat coautorul studiului Sonia Villapol, de la Houston Methodist Research Institute din Texas.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News