Data publicării:

Studiu: Stresul ar putea cauza căderea părului

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Studiu: Stresul ar putea cauza căderea părului / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Studiu: Stresul ar putea cauza căderea părului / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Un nou studiu efectuat pe șoareci ar putea să răspundă la câteva întrebări cheie despre acea legătură atât de importantă între stres și păr.

Cercetătorii nu numai că au identificat un hormon major al stresului care pune o pauză extinsă asupra creșterii părului, ci u identificat tipul celulei și molecula responsabilă de transmiterea semnalului de stres. Dacă aceste descoperiri vor fi probate cu succes în biologia umană, ar putea fi identificat modul în care stresul cronic este legat direct de căderea părului.

„Pielea oferă un sistem tractabil și accesibil pentru a studia în profunzime această problemă importantă”, spune biologul Ya-Chieh Hsu de la Universitatea Harvard. In aceasta lucrare, am constatat că stresul întârzie activarea celulelor stem si schimbă fundamental cât de frecvent celulele stem ale foliculului de păr regenerează țesuturile.

Efectul ar putea fi similar și în cazul oamenilor

În primul rând, cercetătorii au confirmat că nivelul de stres al șoarecilor a limitat creșterea părului prin prelungirea timpului pentru care celulele stem se odihneau. Ulterior, au identificat corticosteronul ca fiind hormonul responsabil al stresului. Oferirea de corticosteron suplimentar șoarecilor a avut același efect asupra celulelor stem ale părului ca și stresarea efectivă a animalelor cu tehnici relativ inofensive, cum ar fi înclinarea cuștii ori luminile intermitente.

Eliminarea chirurgicală a sursei hormonilor de stres a inversat efectul: foliculii de păr de la șoareci s-au regenerat, chiar și pe măsură ce animalele au îmbătrânit (pe măsură ce mamiferele îmbătrânesc, foliculii devin de obicei mai puțin activi). Acest lucru sugerează că și nivelurile normale de corticosteron la șoareci au un efect de reglare atunci când vine vorba de creșterea părului, iar stresul suplimentar ar putea fi motivul pentru care foliculii de păr și celulele lor stem devin inactive pentru mai mult timp.

Totuși, există unele diferențe între modul în care funcționează ciclul de creștere a părului la șoareci și la oameni, deși o mare parte din mecanismele biologice pentru părul de mamifer sunt cu adevărat similare peste tot, notează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel